Hitchcocki horror viccesen

290

A Játékszínben elkezdődtek a 39 lépcsőfok című krimi-vígjáték próbái. Hitchcock klasszikusát Horgas Ádám viszi színre, rendezését október 14-én mutatják be. A négyszereplős darabban először játszik együtt Lengyel Tamás és Nagy Sándor, a további szerepekben pedig Lévay Viktória és Szirtes Balázs látható.

Horgas Ádám rendezésének különlegessége, hogy a négy szereplőből mindössze egy színész, Lengyel Tamás alakít egyetlen szerepet: Lévay Viktória négy női karaktert játszik,

a maradék huszonhat figurát pedig mindössze ketten,

Nagy Sándor és Szirtes Balázs elevenítik meg. Ettől a szokatlan megoldástól az eredeti kémtörténet

bűnügyi komédiába fordul,

a színészeknek pedig óriási kihívást jelent a szerephalmozás, ami ugyanakkor virtuóz játékra is lehetőséget ad. Ráadásul számtalan vicces helyzetet eredményez, hogy az előadás sodró lendületében néha másodpercek alatt kell egyik figurából a másikba ugraniuk.

Horgas Ádám, aki a Pécsi Nemzeti Színházban is rendezte már ugyanezt a darabot, szokásához híven, ismét összművészként állítja színpadra a produkciót:

ő maga szerezte hozzá a zenét, és emellett a koreográfiát és a videoanimációt is jegyzi.

„Hitchcock 1935-ben készült filmje olyan klasszikus, mely a kémfilmek stílusát alapvetően meghatározta – mondta az első olvasópróba után a rendező. –  Megoldásait sokan próbáltak utánozni később. Az ártatlanul megvádolt hős, az összebilincselve menekülés, vagy a vonatos üldözés elsőként a 39 lépcsőfok-ban jelentek meg. A játék során azonban a mai filmes toposzokra szeretnék rájátszani, mint például

a szuper lassított akciópillanatok, vagy a horror klisék,

amik tovább erősíthetik az előadás humorát”.

A színpadi világ képregényszerűen idézi meg a harmincas éveket, és ez egészül ki videoanimációkkal ahhoz, hogy igazi látványszínház jöhessen létre. Horgas Ádám alkotótársai Bujdosó Nóra jelmeztervező és Horgas Péter díszlettervező.

39 lépcsőfok John Buchan 1915-ös regényének és Alfred Hitchcock 1935-ös filmjének adaptációja. Patrick Barlow 2005-ben, Londonban rendezte meg a színpadi változatot, amely óriási sikert aratott, és azóta bejárta a világot. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója Horgas Ádám verziójához is nagy reményeket fűz:

„Horgas Ádám pergő, sziporkázó rendezésében bravúralakításokra számíthatunk a négy színésztől, az előadás ritka színfolt lesz a budapesti palettán” – mondta.

A Játékszín az október 14-i bemutató után folyamatosan műsoron tartja majd a krimi-vígjátékot, amely októberben még három alkalommal lesz látható. 

origo.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu