Magyar Konyha – Indusfánk

379

A legenda szerint az indiánert Pálffy Ferdinánd gróf „találta fel”, aki a XIX. század elején a bécsi Theater an der Wien intendánsa volt.

Érdekelték a színházi újdonságok, így értesült arról, hogy egy indián artista járja Európa metropoliszait, s mindenütt meghódítja a közönséget csodás mutatványaival.

Sikerült is a művészt néhány napi bécsi vendégszereplésre leszerződtetnie. Ennek örömére a gróf magához rendelte szakácsát, s meghagyta neki, hogy az első előadás estéjére találjon ki valami olyan édességet, amelynek a színe hasonlít az indián művész arcbőréhez. Ekkor eszelte ki a szakács az indián fánkot. A tejszínnel töltött, csokoládémázzal bevont öklömnyi piskótagolyó annyira ízlett a publikumnak, hogy másnap egész Bécs a cukrászdákat rohamozta és az „indiáner” nevű újdonságot követelte.

Az eset sokak szerint 1810-ben történt, mások 1834-re teszik a dátumot. Amit biztosan tudni lehet, az a következő. A Theater an der Wien (és két másik udvari színház) irányítását 1807-ben vette át a „Gesellschaft der Kavaliere”. A főúri konzorcium tagja volt (Pálffy mellett) többek közt Esterházy Miklós és Schwarzenberg herceg, Zichy István és Lodron gróf, valamint a Haydn- és Beethoven-rajongásáról közismert Lobkowitz herceg is. A színházi évkönyvek tanúsága szerint 1811 februárjától váltakozva hol Lobkowitz herceg, hol Pálffy gróf töltötte be az „udvari direktor” tisztségét egészen 1826-ig. A süteménynek ekkor kellett keletkeznie.

Titokzatos maga a név is. A magyar források azt állítják, hogy a művész indián volt. Apacs törzsfőnök, mint Geronimo. Esetleg mesterlövész. Amerikai artista. De hát miért szerepeltek volna a bécsi zenés színházban indiánok? Valószínűbb, hogy az indiáner névadója nem indián volt, hanem indiai. Az 1810-es évek elején ellepték Bécs utcáit a hindu mutatványosok, kardnyelők és kötéltáncosok, akik „indianernek” nevezték magukat, hiszen németül „indianer” hindut jelent. Kolumbusz Kristóf is csak azért nevezte Amerika őslakóit indiánoknak, mert azt hitte, hogy India keleti partjait fedezte fel. Az Indianerkrapfen tehát nem indiánert jelent, hanem indusfánkot.

HOZZÁVALÓK:
  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg tojásfehérje (4 tojás)
  • 6 dkg tojássárgája (3 tojás)
  • csipetnyi só
  • 10 dkg baracklekvár

A TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 l tejszínhab
  • 3 dkg porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat kettéválasztjuk. 2 dkg cukrot fél evőkanál vízzel és 3 tojássárgájával habosra keverünk. A 4 tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. Ha csak 3 tojásfehérjénk van, akkor egy kis sütőport kell beletenni. Mi több fehérjével készítjük, hogy biztos felemelkedjen sütőpor nélkül is. Majd 8 dkg finomlisztet lazán belekeverünk. Sütőlemezre tett fehér papírra nyomózsákból dió nagyságú halmokat nyomunk. A fánkokat lassú tűznél sütjük. 170 °C-on 10-12 perc. Hagyjuk kihűlni. A félgömbök közepét egy teáskanállal kiemeljük.

Két félgömböt összeillesztünk, és meleg baracklekvárral bekenjük. Hagyjuk száradni. A lekvár a titok, ezt már nem csinálják, mert munkás. De az íze is jobb, no meg a cukormáz vékony és fényes lesz. Az így kapott kislabdákat kimártjuk csokoládés fondant-ban. (A szaloncukorfőzésről szóló írásunk a honlapon olvasható.)

Ha megszilárdult a máz, a fánk kalapját levágjuk.

A töltelékhez összekeverünk fél liter tejszínhabot 3 dkg porcukorral és fél csomag vaníliás cukorral.

A habtöltést a tálalás előtt végezzük.

          

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!


Előfizetési díjaink 2013-ban:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

Online előfizetés

Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!

http://magyarkonyhaonline.hu – A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu