Natasha könyvespolca – A szivárvány tövében

289

Aki azt hitte volna, hogy a cyberpunk a kilencvenes évek után meghalt, az nagyon téved – igaz, hogy ez már nem az a cyberpunk, amit megismerhettünk, viszont a stílusra jellemző elemek ebben a regényben is felbukkannak. 

Vinge regénye, A szivárvány tövében egy Robert Gu nevű költő „feltámadása” utáni hetekről/hónapokról szól. Robert Alzheimer-kóros volt ugyanis, azonban a tudomány odáig fejlődött, hogy sikeresen vissza tudják hozni az életbe úgy, hogy szinte teljes életet élhessen, megfiatalítva, megokosítva, és az összes új kütyüvel ellátva.

A regény háttere teljesen hihető, olyan világot vázol fel az író, amelyben az Augmented Reality alapján mindenkinek vannak olyan implantjai, beültetései, amelyekkel gépek nélkül csatlakozhat az internethez, és olyasmiket láthat, amik igazából nincsenek is ott – kvázi egy második „bőrt” húzva a szabad szemmel látható világ fölé. Azaz mondjuk beállíthatjuk magunknak, hogy ezen és ezen a szinten Rambóként nézzünk ki, miközben a valóságban nyüzügék vagyunk. Pillanatok alatt hozzáférhetünk bármihez, így ezen világban a hackelés lehetősége is nagyon veszélyessé vált – ha meghackelik az agyunkat, az bizony szívás.

Robert tehát egy teljesen új és számára nagyon furcsa világba csöppen, és szinte azonnal belekeveredik egy világméretű összeesküvésbe. A cselekmény Robert eszmélése után nagyon felpörög, sokszor kapkodtam a fejem, hogy épp mi történik és kivel, ugyanis nemcsak Robert szálát követjük, hanem egy titkosügynökökből álló szövetségét is. A történet elég bonyolult, minden mondatra fontos odafigyelni, különben nagyon hamar elveszítjük a fonalat. A karakterek teljesen hihetők, a világot is ilyesminek képzelem el pár év múlva, az internet egyre nagyobb térhódítása és a technológia fejlődése miatt.

A regény 2007-ben két díjat is szerzett az írónak: megkapta érte a Locust- és a sci-fi írók körében nagyon rangos Hugo-díjat is, ráadásul jelölték Campbell-díjra is. Nem állítom, hogy túl könnyű olvasmány, viszont tagadhatatlanul izgalmas és elgondolkodtató. Akik szeretnek azon gondolkodni, hogy vajon milyen lesz a világunk pár év múlva, azoknak nagyon ajánlom.

Könyv adatai:

– Kiadó: Metropolis Media
– Oldalszám: 504
– Borító: puhatáblás, ragasztókötött
– ISBN: 9789639828445
– Megjelenés: 2010

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
http://biblioteka.freeblog.hu  
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu