Magvető Kiadó könyvklubja – Nappá lett lámpafény

338

A könyvheti újdonságok közt fedeztem fel a fiatal író Magvető Kiadónál megjelent novellás kötetét.  Olvasás után kedvencem lett a hangulata, ironikus humora nagyon tetszett. Fog még kellemes meglepetést okozni nekünk olvasóknak ez a fiú!

A Nappá lett lámpafény 15 novellát tartalmaz. Ezeket három részre bontva olvashatjuk:
A nyitó novella „Csendélet a bányatónál” az elbeszélő és haldokló szerelme elvonulásáról szól,
 afféle „vissza a természetbe” módon. A magányt, nyugalmat keresés, elvonulás természetes módja ez.
 Megkapó fájdalma, szomorúsága van. „A ház telis-tele volt múlttal: mintha minden ott töltött pillanatot átéltünk volna már egyszer.”

Az első részbe tartozó „Csirke” kisfiú szereplője, aki a magányosságát egy fehér galambbal igyekszik oldani. Vágya a barátok társaság után, letisztult soraival az egyik legmeghatóbb novella.
A „Gátépítők balladája” a szokásokkal, előítéletekkel állítja elénk a három árva fiút….akik cigányok.
Az önfeledt nyaralás, strandolás és a magukban hordozott végzet tragédiája ez a novella.
A „Csomag a nadrágban” családi összetartozás humora megkapó. Ide sorolható a „Disznóölés” testvérpárja is.
A második egyben címadó novellát is tartalmazó részben vannak a személyes kedenceim:

„Az akvárium lakói” groteszk humora a szenvedély elhatalmasodásáról szól. „Az ég szerelme”, és a címadó „Nappá lett lámpafény különös varázzsal bír. A valóság és a képzelet illetve a megvalósuló vágyakról, számol be elgondolkodtatóan. Legkedvesebb az egymondatos, ám pár oldalas „Mi minden fér az esőbe?” novella volt. Mint egy oldalakon átívelő szakadó eső, sok humorral, kikacsintással az életre.

A harmadik rész öt novellája a gyerekkori vágyálmokról elvágyódásról a kitörés vágyáról ( Madárles, Hámozott fatörzsek ) szól.
” Aznap az isten szabadnapos volt, vagy talán nem is létezett soha.”

A „Kiképzés” fiatal íróhőse nagyon kedves figura, aki akár az író is lehet. Ez a novella is a kedvencem lett, a fiatal írótehetség és az idősödő, megfáradt író barátságáról.

„Én is ugyanúgy sétáltam be a szerkesztőségbe, mint mindenki más, aki húszévesen megrögzötten bízik önön zsenialitásában, és képzeletben már százszor elsírta magát a stockholmi városházán, miközben kezet rázott a svéd királlyal.”
 Mindenkinek ajánlani tudom ezt a fiatal, tehetséges író novelláit! Érdemes odafigyelni rá! Alig 200 oldalon sok szép gondolat, érzés, és kedves történet olvasható.

A szerzőről:

Potozky Lászlót(Csíkszereda, 1988. szeptember 27. –) erdélyi magyar prózaíró.

Érettségi vizsgát 2007-ben tett a csíkszeredai Márton Áron Elméleti Líceumban. A Szabadság napilap külső munkatársa volt 2008–2009 között. A Bretter György Irodalmi Kör elnöke 2009–2011 között. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte, 2011-ben újságíró-szakos diplomát szerzett.
Írásai a Körkép, Erdélyi Szép Szó, Az Év Novellái című antológiákban jelentek meg, továbbá magyarországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági folyóiratokban pl:  Helikon, Látó, Korunk, Székelyföld,  Litera.hu, Bárka, Magyar Napló, Kortárs,  Új Forrás, Irodalmi Jelen, Irodalmi Szemle, Tiszatáj. Első kötete  Áradás címmel(rövid prózák, Erdélyi Híradó – Előretolt Helyőrség, Kolozsvár, 2011)jelent meg.

http://gaboolvas.blogspot.hu

 A könyv megrendelhető a következő címen:

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139418836

Potoczky László: Nappá lett lámpafény

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu