Örkény100: a lelkesedés volt a kulcs

247

Összefogás szempontjából nagyon jó példát ad a 2012-es Örkény-év: sok önként jelentkező civil és szakmai szervezet hozta össze közösen. A lelkesedés időnként még a források szűkösségét is képes volt ellensúlyozni, és a könyvvásárok kapcsán külföldön is lehetőség nyílt Örkény István népszerűsítésére.

Kevésből gazdálkodtak, de nagy a lelkesedés

Nagy eredmény az is, hogy lett Örkény-év – vélte Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, amikor az Örkény100 címen futó emlékévet értékelte. Azt sem ő, sem Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nem tagadta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium anyagi erőfeszítései dacára nem a forrásbőség lesz az, amiről az idei Örkény-évet megjegyezzük. Van viszont olyan dolog is, ami miatt példaértékű volt az emlékév. Ilyen például a szakmai szervezetek és a civilek összefogása, akik a Hungarofest koordinálásával végül együtt valósították meg a hivatalosan április elején megnyitott Örkény100 programsorozatot. A záró sajtótájékoztatón egy sor gazdasági szereplő segítségét is megköszönhették a szervezők.

Fotó: orkenyistvan.hu

Az év főszervezői a Hungarofesten kívül az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) voltak, de az összesen csaknem kétszáz program szervezésébe aktívan bekapcsolódott sok színház is. A veszprémi Petőfi Színházban például szombaton tartják a Sötét galamb című Örkény-komédia bemutatóját. Az OSZK-val kapcsolatban egyébként azt is érdemes megjegyezni, hogy 2009-es alapítása óta ők gondozzák Örkény István honlapját, amely az első komoly íróhonlapok között szerepel a hazai palettán. A könyvtárat annak idején Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye kereste fel, hogy a nála lévő hagyaték egy része elérhető lehessen online.

Az emlékév során az író eddig kiadatlan, fiatalkori regényével is gazdagodott az életműsorozat, az 1934-ben keletkezett Áprilist a Palatinus Kiadó jelentette meg. Már csak ezért és a PIM megszokott módon magas színvonalú Örkény-kiállításáért is érdemes lett volna belevágni az Örkény-évbe, a Van egy perced? Alkoss! című képzőművészeti, kisfilm- és dizájnpályázat sikere pedig talán még a kiírókat is meglepte. Ennek anyagát korábban az Akvárium Klubban, most pedig az OSZK Örkény-kiállításán lehet megtekinteni. A pályázat talán a legjobb példa volt arra, ami többször is elhangzott az értékelő sajtótájékoztatón: hogy Örkény öröksége él, és inspirálja az alkotókat, nemcsak az irodalomban, hanem más művészeti ágakban is. Üröm volt az örömben, hogy ezen a kiállításon azt is láthattuk, milyen arculatokat terveztek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói – egyetemi feladatként – az Örkény-évhez. Elég okot adott a szívfájdalomra, ha belegondoltunk, milyen klassz lett volna legalább egy ilyen Örkény-kampányt megvalósítani az idén. Vigaszul szolgálhat, hogy néha a legegyszerűbb és legkevésbé költséges ötletek is tudnak hatékonyak lenni: ilyenek voltak az Örkény-szigetek, amelyek számos kávézóban és közintézményben felbukkantak, Örkény100 olvasólámpákkal és kihelyezett kötetekkel – ritkán maradtak olvasó nélkül ezek a sarkok.

Örkény külföldi népszerűségének jót tett

Az Örkény-év mindenesetre jó apropót szolgáltatott ahhoz, hogy külföldön is a száz éve született írót népszerűsítsük, és erre komolyabb forrás is akadt: csillagászati összegeket ugyan nem, de kiszámítható támogatást jelentett a Publishing Hungary program idei százmilliós kerete a külföldi könyvvásárokon való megjelenésre. Örkény István Helsinkiben és Belgrádban kapott nagyobb szerepet a magyar programban. Helsinkiben a magyar díszvendégség egyik sarokpontja volt, ami nem is csoda, mert nagyon kedvelik a finnek, Finnországban ma ő az egyik legnépszerűbb magyar szerző. Három kiadás is megjelent az egyperces novellákból, a legfrissebb száz egypercest gyűjt össze az évforduló alkalmából. (Az egypercesek külföldi kiadásait egyébként év végéig meg lehet nézni az OSZK-ban rendezett, hétfőn megnyílt kamarakiállításon.)

A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy Örkény-tárlatából készült utazó változat pedig Belgrádban szerepelt a könyvvásáron. Itt a szerb közönségnek szóló életrajzi összefoglaló és a budapesti kiállításról is ismert dobozlabirintus jelent meg szerbre fordított Egypercesekkel. Góbi Rita és társulata pedig Örkény100, Egypercesek – táncban elbeszélve című táncprodukcióját adta elő Belgrádban. A december 4-én kezdődő szófiai könyvvásáron a Végleges megoldás című, Örkény István Egyperces novelláin alapuló irodalmi performance-ot adják elő a bolgár Nemzeti Szín- és Filmművészeti Egyetemnek azok a színművész hallgatói, akik az idei Sumeni Országos Bolgár–Magyar Szavalóverseny díjazottjai. A vásárra az egyperces novellák teljes bolgár kiadása is megjelenik.

Az Örkény Istvánról (szerbül: Ištvan Erkenj) szóló utazó kiállítás a belgrádi könyvvásár magyar standján

rKissNelli – mno.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu