Bemutatták Szablya Ilona Vasfüggöny kölnivel című könyvét

355

Bemutatták Szablya Ilona író és újságíró, tiszteletbeli főkonzul visszaemlékezéseit tartalmazó Vasfüggöny kölnivel - Magyarország: 1942-1956 című kötetének első magyar fordítását csütörtökön a Pesti Vigadóban.

A Kairosz Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet nyomon követi, hogy a Molnár és Moser néven ismert drogéria-üzlethálózatot és gyárat tulajdonló gazdag, mélyen hívő katolikus család sarjaként az ezekben az években kislányból családanyává érő Szablya Ilona hogyan vészelte át a második világháború, a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra éveit az 1956-os emigrálásig. Szablya Ilonát a család a vállalkozás örököseként nevelte, tizenéves korában már részt vett az üzleti tárgyalásokon.

A angolul 2013-ban megjelent könyv bemutatóján Szablya Ilona felidézte: 1949-ben tartóztatta le a rendőrség édesanyját, édesapja azonban még időben nyugatra tudott szökni az Államvédelmi Osztály (ÁVÓ) emberei elől, a vagyonukat viszont államosították. A kitelepítéstől rettegve a család úgy döntött, oly módon szabadulnak meg a Bartha-Kovács családnévtől, hogy mind ő, mind édesanyja férjhez megy. Ekkor Szablya Ilona mindössze 16 éves volt.

A szerző a beszélgetést moderáló Hantó Zsuzsa egy kérdésére úgy válaszolt: az emigrálás után a Washingtoni Állami Egyetem tanáraként dolgozó férjével, Szablya Jánossal korán elhatározták, hogy írni és beszélni fognak a családjukkal történtekről. Az így született több mint 700 újságcikkével és több díjnyertes, a magyar történelem kérdéseivel foglalkozó könyvével az amerikaiak figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy nincs különbség a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali diktatúrák között.

Jeney Attila történész, újságíró és a kötet fordítója az eseményen arról beszélt, hogy valódi időutazásként élte meg a könyvvel való munkát, hiszen egy nála évtizedekkel idősebb ember gondolatait kellett megértenie és átélnie.

Mint fogalmazott, Szablya Ilona meghurcoltatásokkal teli életét minden bosszúvágy nélkül, békében élte le. Mindezzel példát mutat mindenki számára arról, hogy „a tényekről beszélve, gyűlölködés nélkül kell intézni közös ügyeinket”.

Jeney Attila hozzáfűzte: azért is érzi fontosnak, hogy magyar nyelven is megjelenhettek Szablya Ilona visszaemlékezései, mert történészként úgy érzi, nem szabad hagyni, hogy mások határozzák meg, milyen szempontok alapján kell megírni a magyar történelmet, hanem saját kezünk be kell venni a feladatot.

Az eseményen köszöntött mondott Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki úgy fogalmazott: a kötetből kiviláglik Szablya Ilona példaszerű ereje és lendülete, ami elfojt minden sopánkodást, tétovázást és minden a helyes cselekvés útjába álló akadályt.

MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu