Athenaeum Kiadó könyvklubja – Minimalisták

702

Zavarban vagyok, amikor a Minimalisták című könyvről kell véleményt mondanom. Hiszen tulajdonképpen a két szerző könyvének fókuszában az áll, hogy miképpen lehet teljesebb életet élni kevesebb tárggyal, holmival.

Zavarban vagyok azért, mert én a megszokott kedvenc tollammal írok, az íróasztalomon a kedvenc levélnehezékem és egy számomra kedves Afrodité szobrocska néz velem farkasszemet. Azaz én nagyon szeretem a tárgyakat, főként azért, mert egy-egy történet kapcsolódik egyenként mindegyikhez. Az életem szerves részét képezik, hozzám tartoznak.

Ennek ellenére a könyv alapfelvetésével, ami a következőképpen hangzik: „Az embereket szeresd, a tárgyakat használd. Fordítva nem működik.” – egyet tudok érteni.

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus a TheMinimalists.com weboldalon több mint kétmillió olvasónak ír arról, hogyan lehet kevesebb tárggyal, holmival értelmes életet élni. Öt bestseller dokumentumregény és három szépirodalmi kötet szerzői. Mozgalmukkal és írásaikkal a CBS, a BBC, az NPR, az USA Today, a Forbes, a New York Times, a Wall Street Journal, a Boston Globe, a Chicago Tribune és a Toronto Star is foglalkozott. Mindketten 1981-ben születtek, és Montanában, valamint Daytonban, Ohio államban élnek. – írja a szerzőkről a  kiadó weboldala.

Mindent egybevetve a Minimalisták című könyv egy nagyon érdekes világba enged betekintést és kínál egyfajta életstílust, életvitelt.  Arra a vitathatatlanul jelen lévő problémára irányítja rá a figyelmet, amelyet a modern kor, a túlzott, elanyagiasodott világ okozott. Megpróbál egy alternatívát kínálni, ahhoz, hogy miképpen lehet teljesebb, boldogabb életet élni. Ez nagyon jó, hiszen az élet sokkal, de sokkal több, mint pusztán a létért való küzdelem. Sokkal, de sokkal több, mint egy nagy házért, luxusautóért vagy egyéb értékes javakért való folytonos harc.

Az utóbbi években megszaporodtak azok a könyvek, amelyek iránymutatást akarnak adni nekünk, embereknek, ahhoz, hogy miképpen éljük boldogabban az életünket. Valljuk be nem sok jót várunk már az ilyen oktató, „megmondó” jellegű könyvektől. Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus könyve is valami hasonlóra vállalkozik, de mégis hitelesebb, mint az eddig megjelent hasonló jellegű munkák.

Talán azért mert nem próbálja meg erőszakosan beletolni a képünkbe azt, hogy szerintük mi a helyes és követendő életfilozófia. Megadja a választás lehetőségét és ez megsüvegelendő tett. Akkor is az, ha történetesen nem tudunk maradéktalanul azonosulni a szerzők papírra vetett gondolataival.

 Cs. B. – FLAG Kult.

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

http://www.lira.hu/hu/jcbs/139430770

Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Minimalisták

Megjelenés ideje: 2014
ISBN: 9789632933603
304 oldal
Méret: 124 x 183

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu