Sorozat mustra VI.

542

A héten újra jelentkezünk, hiszen vége az uborkaszezonnak, indul az évad, ami azt jelenti, hogy jönnek az új műsorok, visszatérnek a régi sorozatok, és teljesen átalakulnak az esték. Olvassatok tovább és megtudjátok, hogy miről is van szó!

Az esték teljes kínálatát nehéz lenne áttekinteni, így kezdetben csak a két nagy kereskedelmi csatorna műsorával foglalkozunk, aztán próbálunk majd a kisebbekre is időt szakítani: 

Tv2
 
A hétfő estével (augusztus 31) már meg is kezdte az őszi programját, ami annyiban tér el a többi (a másik) csatornától, hogy rögtön két új műsor is bemutatkozott. A Tények után újra Vágó Istvánt köszönthettük a képernyőn, elkezdődött az új vetélkedő, a Párbaj, ami szintén egy amerikai „találmány”. Ezt csak azért volt fontos megjegyezni, mert Vágó itt sem saját műsorát próbálhatta ki. Viszont a váltás neki azért volt fontos, mert hosszú hónapok óta csak a lábát lógatta, az RTL nem adott neki lehetőséget a képernyőre kerülni. Emiatt döntött a váltás mellett, és a láblógatással szerzett milliókat eldobta a képernyőre kerülésért cserébe.
 
 
A Párbaj, jobban mondva a Duel csak 50%-ban műveltségi vetélkedő. És egyáltalán nem volt annyira nézett, mint ahogy azt a Tv2 kifelé próbálta kommunikálni. A Duel az amerikai ABC csatorna egyik játéka volt, de elég gyorsan lekerült a képernyőről. De ezzel nekünk nem kell foglalkoznunk jelenleg, csak azzal, hogy Vágó ismét zaklatja az agyunkat az esti órákban. Az ő jelenléte mellett, a játék illetve az eladhatóság másik nagyon fontos szempontja, hogy olyan játékosokat állítsanak egymással szemben, akik elviszik egy kicsit a műsort a valóságshow-s vonalra.
  
A Párbaj után, illetve a következő új műsor előtt, amolyan átvezetőként visszatért a Jóban Rosszban, amely látott már szebb napokat is. Miután más kezekbe került a sorozat készítése, folyamatosan kicsapták a szereplőket, a gazdasági válságra illetve a költségcsökkentésre hivatkozva. A régi társaságból már nagyon kevesen maradtak meg, mint ahogy a kórházas vonal is egyre jobban kezd csökkenni a sorozatban. Ettől függetlenül, a nagy szünet után a sorozat rajongói ismét örülhetnek a Pongrácz családnak.
Ezek után kerül műsorra a Celebműszak, amely annyit tesz, hogy ismert celebek, számukra teljesen új és szokatlan munkát kell végezzenek. Így fordulhat az elő, csak a példa kedvéért, hogy Ganxsta Zolee és Szőke András állatkerti gondozó, vagy éppenséggel bolti eladó lesz.
 
 
RTL Klub
 
Az RTL esetében nem sok újdonságot lehet egyelőre mondani. Hiszen nem érkeztek új műsorok, viszont visszatértek a korábbi kedvencek. A Híradó után egy nagyon erős Vacsoracsata vette kezdetét a héten, hiszen a Heti Hetes stábja ünnepli a 10. születésnapját, mármint a műsor, és éppen ezért a szereplők kaptak egy kis lehetőséget arra, hogy bemutassák otthoni főző tudományukat is. A hétfői napon Hajós András kezdte el a szezont. 
Az átvezető műsorként szereplő Fókusz után pedig kezdetét vette, illetve folytatódott a Barátok közt. A Magdi néni távozásával keletkezett űrt próbálják betölteni Berényiek.
 
 
 
Mindkét csatornára vonatkozik, hogy egyelőre a sorozatok, legalábbis ezen a héten, nem térnek vissza. Helyettük vagy korábbi részek ismétlései futnak, vagy filmek kerülnek a képernyőre.
 
 
Az első nap nézettsége 
 
Nem nagyon van mit ezen szépíteni, az RTL simán verte a Tv2 új műsorait. Ha a korábbi írásból nem sikerült összerakni, akkor leírom itt, hogy a Párbaj a Vacsoracsatával került párba, míg a Jóban Rosszban a Fókuszt, a Celebműszak pedig a Barátok közt-öt kapta ellenfélnek.
 
Az eredmény főleg az utolsó párosra nézve eléggé elkeserítő, ha a Tv2 oldaláról nézzük a dolgokat. A nézettséget több szempont alapján lehet értékelni. Van az össznézettség, amiben a teljes lakosság benne van, illetve a reklámozok számára fontos 18-49-es korcsoport a másik. Sőt, inkább az utóbbi a lényeges egy estét figyelembe véve. Illetve érdemes még úgy nézni ezeket a számokat, hogy az egy időben futó műsorok, hogy teljesítenek egymással szemben.
  
A kis felvezető után, jöjjenek a pontosabb adatok is. Össznézettséget nézve először, a Párbaj 973 ezer embert érdekelt, míg a Vacsoracsatát 1,18 millió néző követte. A Barátok közt előtt pedig több mint két millióan ültek.
 
A fontosnak számító korcsoportban a közönségarány viszont nagyon sokat mondó. Csúnyán fogalmazva, a Celebműszak a kutyát sem érdekelte, mindenki Berényiékre volt kíváncsi. A Vacsoracsata 33%-os, a Fókusz 35%-os, a BK 44%-os arányt ér el. Ez azt jelenti, hogy az éppen tv-t néző felnőttek (18-49) ekkora aránya nézte az adott műsort.
 
 
A következő részben előkerülnek a sorozatok is, illetve beindul az új évad az amerikai nézők számára is.

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu