Október 23. a képernyőn

261

Már október 22-én elkezdődnek a közszolgálati médiumok ünnepi műsorai az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten.

Gazsó L. Ferenc a közmédiumok közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: 22-én az m2 közvetíti a Forradalom lángjának fellobbanását a Parlament előtti Kossuth térről, a Duna 2 pedig a Műegyetem emlékünnepét sugározza. Az m1 nézői október 23-án az ünnepi római katolikus szentmisét láthatják a Recski Nemzeti Emlékhelyről.

A vezérigazgató-helyettes közölte: a közmédiumok nemcsak az 55 évvel ezelőtti eseményeket mutatják be, hanem az 50. évfordulón történteket is megpróbálják „felderíteni”. A Kossuth Rádióban rendhagyó összeállítást hallhatnak az érdeklődők a 2006-os megemlékezéseken történtekről, míg a Dunán Pesty László Megsebzett ünnep című dokumentumfilmje számol be arról, hogy „a rendőrség, miután megfékezte a kormányellenes tüntetőket, a békés megemlékezőket kezdte el zaklatni”.

Az m1 Az én forradalmam címmel sugározza műsorát, amelyben ismert közéleti szereplők, művészek elevenítik fel az eseményeket. Szintén az m1-es csatornán láthatják a nézők Pozsgai Zsolt filmjét, a Szeretlek, Faustot, amely Mindszenty József és Jávor Pál találkozását mutatja be.

Az Anno Mesél a filmhíradó című műsor vendége Wittner Mária 1956-os halálraítélt, fideszes országgyűlési képviselő és Ötvös István történész lesz. A Szökés a nagy árvíz idején című, szintén az m1-en vetített film Gérecz Attila, 55 évvel ezelőtt hősi halált halt költőre emlékezik. A nézők ezen a csatornán láthatják még a 2006-ban készült Budakeszi srácok című filmet is. Az m2 egy dokumentumfilmmel mutatja be 22-én a salgótarjáni sortűz eseményeit, majd Cantu Mari Rózsadomb című alkotását vetíti.

A Duna Televízió a „Szabadság napja” jegyében sugározza műsorait 23-án. A stúdióbeszélgetések és a dokumentumfilmek mellett egy könnyedebb alkotással kívánják az ünnepre hangolni a nézőket: este 8 órától az 56 csepp vér című magyar zenés filmet sugározza a televízió, Kaszás Attila, Alföldi Róbert és Keresztes Ildikó szereplésével. Első alkalommal nyílik meg a közönség számára a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épülete alatt lévő kazamatarendszer, amelyet 400 középiskolás diák tekinthet meg a héten egy rendhagyó történelemóra keretében – mondta a Magyar Rádió vezérigazgatója.

Az Alattunk élő történelem című program azt mutatja be, hogy a Magyar Rádió 55 évvel ezelőtt nemcsak közvetítője, hanem központi helyszíne is volt az eseményeknek. Jónás István arról is beszámolt, hogy 1952-ben egy bunker is épült Magyar Rádió területén azzal a céllal, hogy az ott folyamatosan karbantartott stúdiókból bármilyen szükséghelyzet idején sugározhatók legyenek a műsorok. Mint mondta, a bunkert szerencsére soha nem kellett használni.

mult-kor.hu -MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu