Tavaszváró: Salátaleves és murkos galuska

318

Megosztó étel: a salátalevesért vagy rajongani lehet, avagy szívből utálni… Középút nincs. De félre az előítéletekkel: itt az üde tavaszi fogás, izgalmas narancssárga galuskákkal!

Hozzávalók – leves

1-2 fej saláta
1 ek olaj
alaplé (vagy levescsont és víz, vagy leveskocka és víz)
2-4 ducibb gerezd fokhagyma
só, bors
1-2 dl tej

hozzávalókgaluska

1 tojás
liszt
1 kisebb szál murok
csipetnyi só

A salátát levelire szedem, jól megmosom, kicsit lelapogatom a vizet róla. A nagyon külső leveleket, ha nem szépek, szakadtak, nem használom fel. A leveleket, nagyságuktól függően félbe, négybe, majd laskára vágom (kb 3-5 mm széles „metéltre”).
Az olajat felforrósítom, rádobom a salátát, rányomom a megpucolt fokhagymát és közepes lángon egy-két percig fonnyasztom, állandóan kevergetve. Felöntöm annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi, beleteszem a levescsontot és félrebillentett fedő alatt főzöm (nem lobogva) 8-10 percig.
A galuskához a murkot megpucolom és a reszelő legkisebb fokán lereszelem. Hozzáütöm a tojást, csipetnyit sózom, kicsit elkeverem, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy jól szaggatható masszát kapjak. Egy lábaskában vizet forralok, csipetnyit ezt is megsózom és kiskanállal beleszaggatom a galuskákat. Ha nem vagyok biztos benne, hogy elég kemény-e a massza, megnézem az első galuskát, ha szétesik a lassan fövő vízben, akkor teszek még egy kis lisztet hozzá.
Mikor a galuskák megfőttek, szűrőkanállal kiszedem és a levesbe teszem. A levest tejjel felöntöm (túl sűrűnek lenne, mehet hozzá még víz is, tetszés szerint), sózom, borsózom, felforrósítom, de már nem főzöm fel. Megkóstolom, ha kell, utánaízesítem.
A fehéres-zöld levesben nagyon jól mutatnak az enyhén sárgarépa színű galuskák, üde, friss, tavaszi íze van.

Jó étvágyat!

Szószedett:
murok – sárgarépa
laskára vágni – metéltre vágni

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu