Kritika – Transformers: Dark of the Moon (Transformers 3)

249

Michael Bay harmadjára rakta oda robotjait az amerikai hadsereget és az amerikai zászlót a képernyőre, hogy belefulladjunk a popcornba és kifolyjon a szemünk. Az első filmet még 2007-ben láthattuk, majd jött a Bukottak bosszúja és nagyjából el is dőlt a robotok sorsa.

Hatalmas mélységekben a kritikai fogadtatás viszont a bevételek nagyon szépen hoztak a konyhára Michael Bay számára így nem volt kérdés, hogy a harmadik film sem fog elmaradni. A második film minőségi mélyrepülése után, ezt itt a bevezetőben talán illik megjegyezni, a készítők hatalmas csapata és a színészek is ígérték, hogy a harmadik film, a forgatókönyv sokkal jobb lesz majd és nem csak a látvánnyal fognak hódítani. Így a mozi után gyorsan meg is jegyezném, hogy ezeket a mondatokat nem lett volna szabad komolyan venni. Igaz a második filmnél sokkal jobb történettel van dolgunk, de volt honnan feljönni és volt mit javítani, de ez még mindig a kettes alá kategória.

A másik oldalról nézve viszont ki ült be úgy a filmre, hogy a történet fogja levenni a lábáról? Ki várta azt, hogy Shia LaBeouf vagy Rosie Huntington-Whiteley színészi játéka miatt fogja jövőre az Oscart nézni? Szerintem nagyon kevesen, és ők valószínűleg csalódtak most is, de ez legyen az ő bajuk. Mint ahogy persze én is nagyon szívesen írnám azt, hogy egy nagyon pocsék filmmel volt dolgunk és a közepes szintet sem üti annak, ami miatt esetleg egy filmet 8 vagy 9 ponttal illetnék. De ezt a Transformers esetében én már rég elfelejtettem. – Továbbra is azt kell mondjam, hogy ha ki tudod kapcsolni az agyadat 2,5 órára akkor nagyon jól fogsz szórakozni. Ha keresed majd a történetben a hibákat, megítéled a színészi játékot vagy panaszkodsz arra, hogy kifolyik a szemed esetleg kényelmetlen a szemüveg akkor már be sem kellett volna rá ülnöd, mert ezt már korábban is tudnod kellett volna, hogy nem a Te mozid lesz. – Én a magam részéről baromi jól szórakoztam és már-már könnyeztem az első komolyabb/látványosabb jelentnél az autópályán. Ferrari imádóként pedig pont ebben a jelenetben dőlt el, hogy a Ferrari 458 nagyon jó „casting” volt a harmadik részre.

Beszéljünk a történetről is? Van neki egyébként ami főleg az Autobotok és az Álcák közti hatalmas harcra vezethető vissza. Azt már tudtuk az előző film végén, hogy Optimusz fővezér és csapata a katonaságot segítve nagyon fontos feladatot fog ellátni szövetkezve az emberekkel. Ezt az együttműködést figyelhettük nagyon sokáig amiben Sam most nem sok szerepet kapott. Ráadásul új barátnője oldalán (Carly) főleg azzal töltötte napjait, hogy valami állást szerezzen. Hiába kapott kitüntetést, hogy két alkalommal is megmentett minket, nem nagyon büszkélkedhetett ezzel. Megatron és Sentinel megjelenésével viszont sokat változott a helyzet, de ezt a filmet nézve majd ti is megtudjátok.

A színészek közül nagyon nem tudnék kiemelni senkit, mint már említettem, nem miattuk volt ez jó szórakozás. Igaz Rosie nem volt akkora csalódás mint amire számítottam, sokkal elviselhetetlenebb alakítást vártam tőle. John Turturro és Alan Tudyk viszont remek egysorosokkal leptek meg minket, mint ahogy azt gondolom, hogy John Malkovich és Patrick Dempsey is jól illeszkedett ebbe a világba ahol természetesen a főszereplők továbbra is a robotok voltak. A megvalósításról nem érdemes nagyon sokat beszélni. Tipikus Michael Bay. Ahogy a bevezetőben is írtam, rengeteg robbantás és akció, lassított jelenetek, hatalmas ütközetek, teljesen lerombolt Chicago és az amerikai katonaság valamint zászló.

Értékelés: Transformers 3 – 7/10

A pontoknál van a legnehezebb helyzetben az ember. Ha ez hét pont, akkor a nyár legtöbb filmje 10/10 vagy valami hasonló, de ismételve önmagam, nekem nagyon jó szórakozás volt. Pont annyira kapcsolt ki, hogy nem kellett közben semmi másra gondolnom. Nem vártam a végét, gyorsan eltelt a 2,5 óra és élveztem a látványt. Lassított felvételben valahogy úgy tudom elképzelni magam, hogy emelném a popconrt a számhoz, de közben nem szeretnék pislogni mert lemaradok valamiről. Na jó, ez pont annyira volt „giccses” mint a film pár jelenete, de remélem lejött az egész írásból, hogy a Transformers-től nem szabad sokat várni, látvány szempontjából nincs olyan ember viszont akit nem mozgat majd meg. Az IMAX egyébként ajánlatos, ha igazi ínyencek vagytok és a látvány miatt mentek akkor fizessétek be magatokat. A divatfikázóknak vagy értelmes forgatókönyvet váróknak kellemes kritizálást.

 
teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu