Park Kiadó – Könyvklubja: A pokolra szánt hajó

254

Propagandaakciónak indult, és borzalmakba fulladt tervvel akarták megnyerni a zsidókérdésben nem nyilatkozó országokat a nácik: a St. Louis fedélzetén közel ezer menekülttel próbálták megvalósítani Goebbels tervét. Az elképzelés azonban kudarcba fulladt. Gilbert Sinoué francia író néha szürreális elemekkel tarkított, fikciósra és szélsőségesre karikírozott regénye ezt a hajóutat eleveníti fel.

Az 1938. november 9-i, később Kristályéjszaka néven hírhedtté vált németországi pogrom ráébresztette a német zsidóságot arra, hogy az az ország, amelyet nemzedékek óta a hazájának hitt, többé nem az otthona.

Goebbels propagandaminiszter terve alapján 1939 májusában a St. Louis nevű hajó, fedélzetén 937 „darab zsidó rakománnyal”, útnak indult Hamburgból Kubába, ahol az utasok érvényes turistavízum birtokában partra léphettek volna. Goebbels három legyet akart ütni egy csapásra: megmutatni a Nyugatnak, hogy a németek nem bántják a zsidókat; bebizonyítani a világ közvéleményének, hogy az „emberbarát” Nyugat sem kér majd a zsidókból; lebonyolítani az amerikaiak orra előtt egy rutinszerű kémkedési akciót.

Csakhogy az utasok hiába reménykedtek: a Saint Louis nem köthetett ki Kubában. Eltökélten náciellenes német parancsnoka, Schröder kapitány azonban szembeszegült a paranccsal, hogy utasaival térjen vissza Hamburgba, a biztos halálba. Rádióösszeköttetésbe lépett a szabad világ kormányaival. Elsőként Roosevelt elnök utasította vissza.Így kezdődött a St. Louis pokoljárása.

Sinoué nagyszerű, izgalmakban bővelkedő könyve korabeli dokumentumok (tárgyalási jegyzőkönyvek, levélváltások, táviratok) felhasználásával készült. Sok tekintetben ma is aktuális témája a filmvászonról is ismerős: a St. Louis útjáról Az elátkozottak utazása címmel Stuart Rosenberg készített filmet 1976-ban.
 


 

A könyv megrendelhető a www.parkkiado.hu oldalon.

http://www.parkkiado.hu/konyv.php?id=408&katid=K&alkatid=1

Flag Polgári Műhely

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu