Kritika – Chico & Rita

548

Chico és Rita latinos temperamentumú szerelmi románca magyar közreműködéssel nyert Európa Filmdíjat. Nem véletlenül: szerelem latinos temperamentummal és világtörténelmi szövettel.

Az idei Európa Filmdíj-átadón némi meglepetésre a spanyol–brit Chico és Rita lett az év európai animációs filmje. A meglepetést az okozta, hogy a legnagyobb presztízsű animációs fesztiválon, Annecy-ban A rabbi macskája nyert, s itt is jelölt volt. Magyar szempontból mindenképp örömteli a Chico és Rita diadala, az animációs munkák ugyanis Kecskeméten zajlottak, s a díjazás jelentős részben a helyi animátorok munkájának elismerése.

A Chico és Rita egy életen át tartó perzselő szerelem története. 1948-ban Havannában ismerkedik meg egymással a fiatal férfi és a nő, s szenvedélyes szerelem lobban fel közöttük. Chico ugyanakkor nőcsábász, s mintha képtelen lenne egy nő mellett lehorgonyozni. Érzéseit azonban egy slágerben fogja megörökíteni, a Chico és Rita pedig nagy hírnevet hoz énekesének, Ritának. A nő New Yorkban is karriert csinál, az élet pedig újra és újra elválasztja és összehozza a szerelmeseket.

 A latinos temperamentum kézzelfoghatóan köszön vissza a Chico és Ritában, amely kifejezetten felnőtteknek szóló történet. Nem csupán a benne látható erotikus képsorok miatt, hanem mert nem egyszerű annak megértése, hogy miért nem egymással éli le az életét a két ember, ha nyilvánvalók egymás iránti érzéseik. Az animációs film az emberi viszonyok kiszámíthatatlanságát mutatja be kiválóan, ráadásul ügyesen helyezi el a románcot a történelem szövetében is. A hidegháború amerikai–kubai feszültsége, a kommunizmusba forduló karibi államban bekövetkező változások remekül jelennek meg a vásznon, s ilyen értelemben hiteles tablóul is szolgálnak a történelmi eseményeknek. Természetesen nem ez volt a fő célja a rendezőhármasnak, ám a részletekre való odafigyelés mindenképpen elismerésre méltó. Mindez a véletlennel, az emberi természet gyarlóságával kiegészítve remek szórakozást kínál, s ne feledkezzünk meg a zenéről sem. A Chico és Rita-dal mellett visszatérően játszódnak jelenetek lokálban, táncházban, szórakozóhelyen, ahol szól a karibi jazz, s ez már önmagában olyan hangulatot teremt, amit nem lehet nem szeretni.

Így válik a Chico és Rita maradandó élménnyé, amelynek stílusában nem sok magyar dolgot lehet ugyan felfedezni, de a stáblista gondoskodik arról, hogy a filmtörténetben honi sikerként is büszkélkedhessünk vele.

(Chico & Rita – színes spanyol–brit animációs film, 90 perc, 2010. Rendező: Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba.)

mno.hu – kgy

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu