Fogadjon örökbe egy Hitchcock-filmet!

321

Hitchcock-filmek "örökbefogadására" indított kampányt a Brit Filmintézet, amely ily módon egymillió fontot szeretne összegyűjteni az angol rendező kilenc alkotásának digitális restaurálására.

A BFI honlapján keresztül eljuttatott ötezer fontos (1,7 millió forintos) csekkel az adományozó kiérdemli, hogy megemlítsék a nevét a stáblistán, százezer fontból (34,4 millió forintból) pedig már egy teljes film restaurálási költsége kijön. Az intézet ugyanakkor a kisebb adományokat is örömmel fogadja: 25 fontból (8600 forintból) fél méternyi kópiát tudnak felújítani a digitális technikának köszönhetően.

A filmintézet listáján szereplő kilenc film egyike a The Lodger: A Story of the London Fog, amelyet 1926-os megjelenésekor mesterműként ünnepeltek. A harminc évvel ezelőtt elhunyt brit rendező nevéhez olyan hollywoodi thrillerek fűződnek, mint a Psycho vagy a Szédülés. Pályafutása során öt alkalommal jelölték a rendezői Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg.

A Brit Filmintézet egyúttal országos „kutatást” is indított 75 film után, amelyek az idők folyamán elkallódtak. Ezt a „körözési” listát is egy Hitchcock-produkció vezeti. Az 1926-ban készült The Mountain Eagle a rendező korai munkája, és egyetlen olyan filmje, amelyből egyetlen kópiát sem találnak. A The Mountain Eagle afféle „szent grál” a Hitchcock-fanatikusok szemében. A Kentuckyban játszódó film főhőse Beatrice, egy fiatal tanárnő, akinek el kell mennie a hegyi faluból, ahol élt, miután kikosarazza a helyi békebírót.

A keresett alkotások között szerepel az A Study in Scarlet című George Pearson-film is. A brit filmtörténetben először ebben az 1914-es mozgófilmben jelent meg Sherlock Holmes, a híres nyomozó.

mult-kor.hu, mti

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu