Felhőatlasz – egy film az örökkévalóságnak

394

A Felhőatlasz nem könnyű film. Elég, ha csak a három órás játékidejét említem. A mai felgyorsult világban az emberek könnyű, gyors információra várnak, nem pedig nehéz vaskos gondolatokra.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a csupa csipke, csupa tüll a divat és nem a nehéz hímzett brokát és bársony.

A Matrix- trilógiát jegyző Wachowski testvérek hatalmas mega vállalkozása a Felhőatlasz.Az elmúlt évtized legellentmondásosabb rendező egyéniségei, akik a Matrixban, Neo varázslatos történetén keresztül kalauzoltak el minket a cyber-punk érdekes, de ugyanakkor nyugtalanító világába, most ismét maradandót alkottak, bebizonyítva ezzel, hogy igenis számolni kel velük a jövőben. Kiegészülve a Parfüm, egy gyilkos története című film rendező-zeneszerzőjével Tom Tykwerrel, megvalósították a lehetetlent, filmre komponálták David Mitchell 2004-es sikerkönyvét, az addig megfilmesíthetetlennek tartott Felhőatlaszt.

A bonyolult szerkezetű, egy időben több idősíkon és helyszínen játszódó regényt zseniálisan ültették át a celluloid szalagok világába. A struktúrát valamivel leegyszerűsítették, de az epizódikus szerkezet megmaradt. Így kedvünkre röpködhetünk hat helyszín – hat történet között, a Csendes óceáni szigetvilágtól, Koreán át, egészen Kaliforniáig. Időben pedig a 19. századtól, egészen a távoli jövőig.

Felkavaró film, magvas gondolatokkal, értékes és izgalmas felvetésekkel és természetesen parádés operatőri munkával párosuló, elképesztően jó színészi alakításokkal.
A főszereplők mindegyike nagyszerű. Szinte lubickolnak a szerepeikben, hiszen egy-egy színésznek több szerepet is el kellett játszania a filmben. Az alkotók bátran keverték a nemeket és az etnikumokat is, hiszen Susan Sarandon például egy pocakos indián férfit is megformál, míg Hugh Grant egy tetovált kannibál törzsfőnököt is eljátszik.
A férfi-nő közötti határvonalat számos esetben átlépik a rendezők. (Volt miből meríteniük, hiszen a Wachowski fivérek egyike Larry, 2006-ban esett át hosszú hormonkezelések után a nővé operáláson. Így immár Lana –ként jegyzi ezt az alkotást)
A hat különböző, de mégis több ponton kapcsolódó történet olykor csúnyán szájbarágós, olykor pedig kissé zavaros, de a három órás hossza ellenére, végig feszültség alatt tartja a nézőt. A történetek hangulatilag is eltérőek, hiszen van közöttük humoros, romantikus és drámai is, erős orwelli felütésekkel.
A film haszna nem kimondottan a mozi pénztárak jegyeladási statisztikáiban jelentkezett. Sokkal inkább az értő emberek gondolataiban. Abban bizonyos vagyok, hogy hosszú-hosszú évek múlva kultusz filmként fognak a szakértők róla beszélni.
A Felhőatlasz az életigenlés szimbóluma, egy hatalmas felkiáltójel a tudatos élet védelmében. Ugyanakkor egy hangos tiltakozás az elnyomó diktatúrák ellen, a szabadság szentségét és a humanizmust éltetve, tükröt tartva elénk gyarló emberek elé.
 
 
Cloud Atlas (2012)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német fantasy, 164 perc, 2012
 
Rendező: Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski
Író: Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski,
Szereplők: Tom Hanks, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Susan Sarandon, Ben Whishaw, Halle Berry, Xun Zhou, Jim Sturgess
 
Csépányi Balázs

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu