Ez történt Hollywood-ban…LXVII.

288

Egy speciálisabb bejegyzést olvashattok most. Kikerüléstől függően mutathat a jövőbe, vagy emlékeztethet arra, hogy miről is maradtunk le. Szóval jön majd Iron Man 2 box office, de visszamegyünk egy kicsit az időben, és a márciusi illetve az áprilisi bevételekkel is ismerkedünk kicsit. Valamint olvashattok egy ajánlót azzal kapcsolatban, hogy májusban milyen film voltak a moziban.

Box Office: Iron Man 2

A bejegyzésben olvashattok egy összefoglaló írást a korábbi hónapok bevételeiről, valamint egy ajánlót is, májusban nem egy nagy film fog a nézők előtt bemutatkozni. Az Iron Man 2 volt az első fecske, mint két évvel ezelőtt, és bár most a várakozások is nagyok voltak, nem szerepelt egyáltalán rosszul. Sőt, a bevételek mindenképpen magasabbak voltak, mint az első filmnél, ami akkor 98 millióval kezdett, most a második rész 128 milliót tett le az asztalra. Igaz, a becsült adatok még 133 millióval számoltak, de kicsit kevesebb lett a végösszeg. Azóta a hét minden napján magas bevételeket hoz, hétfőn 9 míg kedden 8 milliót produkált, szerdán pedig közel 7 milliónak örülhettek az alkotók. Bár nem kell senkinek sem fejben számolnia, de aki esetleg megtette, arra a végkövetkeztetésre juthatott, hogy alig egy hét alatt Tony Stark 153 millió dollárt gyűjtött össze. Nemzetközi szinten pedig már túl is lépték a 200 milliót.
 
 
Most nem kezdem el sorolni, hogy milyen rekordokat döntött vagy nem döntött meg a film. Illetve azt sem, hogy ezekkel a számokkal milyen helyezésekre volt jó a film. Elégedjünk meg azzal, hogy remek kezdéssel és folytatással is, magasra tette a mércét a nyár többi filmje számára. Jelenleg mind a hazai, mind a nemzetközi piacon a negyedik helyen áll a film. Az Alice in Wonderland 331 millióval (nemzetközi szinten 960 millióval) áll az első helyen, míg a Clash of the Titans és a How to Train Your Dragon követi. Előbbi összesen 454 milliót szedett össze, míg utóbbi 410 millióval büszkélkedhet.
 
Ezekből az adatokból is látszik, hogy nemzetközi szinten az első helyet nagyon nehéz lesz megszerezni. Az első film, a hazai piacon az Alice közelében végzett, így az ottani 330 millió még meglehet, de a nemzetközi 630 millió bevehetetlen jelen pillanatban. Az első film összesen 585 milliót gyűjtött és 140 milliós költségek álltak a neve mellett. A második filmet már 200 millióból rakták össze.
 
Szerintetek hol a vége? Mire lesz képes a film a második hétvégén? Jön a Robin Hood, egy héttel később Shrek, aztán a Prince of Persia? Mennyivel fogja meghaladni az első fim bevételeit? Tippjeiket kérem tegyék meg.
 
 
Moziajánló: Május
 
Egy hónap kimaradt, mint ahogy nekünk is, hiszen nem azokra a filmekre ülhettünk be, mint a szerencsésebb amerikai mozirajongók. De itt a május, és helyre lehet hozni sok mindent. A blockbuster időszak elkezdődött, jön a látvány, sokkal kevesebb dráma lesz, és csak úgy szaladnak a dollár-milliók a kasszák felé. Igaz, és ez csak egy apró kitekintés, az Alice csodaországban márciusi bemutatója ellenére, már közel egy milliárd dollárt gyűjtött össze, amit nehéz lesz legyőzni, még a legnagyobbak sem lesznek képesek eddig elmenni. Ettől függetlenül remek szórakozásnak nézünk elébe, minden héten kapunk majd egy nagyobb filmet, amire érdemes lesz beülni.
 
Kezdjük is ott, hogy bár május, nálunk már április utolsó csütörtökjén megkezdődött a rajzás. Az Iron Man 2 ekkor került a mozikba, megelőzve ezzel nagyon sok országot, köztük Amerikát is, ahol „csak” május 7-én mutatták be a filmet. Ennek következménye lett a hazai moziknál, hogy május első hétvégéjén mi pótoltunk. Jött a Remember Me, és a The Road is, de valójában még mindig mindenki a Vasembert dicsőítette. Ahogy tette az amerikai közönség is, több mint 4300 moziban.
 
 
A második héten (és ez egyben a heti filmajánlónk is) nálunk is, illetve odakint is a legtöbb moziba a Robin Hood kerül. Meglátjuk, hogy a csuklyás mellett az Iron Man mire lesz képes. Még egy filmet ajánlok, közel 3000 moziban fogják bemutatni Amanda Seyfried legújabb filmjét, ami a Letters to Juliet címre hallgat. A színésznő nem panaszkodhat, mostanában minden második hónapban kapunk tőle valami újdonságot. Reméljük bevétel szempontjából is sikeres lesz a nagyon árnyékában.
 
A harmadik héten is nagy premierek várnak ránk, igaz érdekes illetve felcserélt sorrendben. A hazai mozik Perzsia hercegét fogják elhozni nekünk, valamint jön a She’s Out Of My League valamint a The Crazies is. Odakint Shrek kezdi meg negyedik hódító útját MacGruber társaságában.
 
A hónap végén az amerikai közönség is megkapja ami neki jár. Jön a Prince of Persia oda is, valamint a 40 év feletti nők nagy álma válik valóra azzal, hogy újra moziba mehetnek a Sex and the City második részére. Nálunk sem lesz más a helyzet. A nők veszik át a hatalmat a pénztáraknál, ebben teljesen biztosak lehetünk. Viszont ha nagyon nem akarunk erre a filmre beülni, még mindig ott lesz a StreetDance 3D, és Nanny McPhee is.
 
 
Box Office: Március & Április
 
Szedjük össze mi történt az év első hónapjaiban. Nyakunkon, sőt már benne is vagyunk a blockbuster-időszakban. Ideje kicsit megismerkedni az előzményekkel, hogy nyugodt szívvel írhassunk a milliókról. Ha most azt kérdezném tőletek, hogy március, vagy április? Akkor melyik film jutna eszetekbe? Az Avatar uralkodása véget ért, igaz a milliók csordogáltak még, de már más került az első helyre. Igaz, ismét egy 3D mozi/film uralkodott. Tudjátok a címét? Pedig a március ezzel a filmmel kezdődött:
 
Március 5-én került a mozikba az Alice in Wonderland, amely azóta szépen felküzdötte magát az élmezőnybe. 116 millió $-t kerestek az első hétvégén, majd ezt az összeget szépen felnövelték 330 millióig. Ami akár elég is lehetne a boldogsághoz, hiszen hivatalosan 200 millióból rakták össze. De ez nem volt elég, legalábbis a többi ország is besegített abba, hogy egy igen sikeres filmről beszélhessünk. Az előbb említett bevételek mellé, nemzetközileg jött még 629 millió. Nem nehéz kiszámolni tehát, hogy közel 1 milliárdhoz járunk már. Ezzel magasan vezeti a 2010-es bevételi listákat.
 
 
A lista második helyezettje is érdekes módon márciusi bemutatóval bír. Igaz Alice tombolását szépen megvárták, és az utolsó héten behozták a How To Train Your Dragon-t. A 3D tehát tovább uralkodott, hiszen Alice után, egy újabb mozi csábította a nézőket a szemüveg viselése felé. Igaz, és ezzel a filmet nem védeni akarom, sima termekben is hatalmas sikernek örvendett a sárkánynevelés. A DreamWorks nagyon büszke lehet magára, hiszen egy, a Pixar szintet is megütő mozival rukkolt elő az év ezen szakaszában. (43 millió első héten, 200 feletti végösszeg, és 165 milliót költöttek rá.)
 
Természetesen a két robbantás mellett, voltak kisebb – nagyobb bukások is. Legalábbis ha csak a számokat nézzük, Matt Damon vezérletével készült Green Zone nem nagyon lopta be magát a nézők szívébe, viszont a könnyed szórakozás, mint a She’s Out Of My League, The Bounty Hunter, Hot Tub Time Machine annál inkább.
 
Április már tartogatott nagyágyúkat, amik között akadt azért olyan is, ami rendesen besült. A Clash ot the Titans az első hétvégén került a mozikba, 61 milliót hozva a konyhára nyitásként, majd egészen 159 millióig törte magát. Ami a 125 milliós költségek mellett még jónak is mondható akár. Kár, illetve szerencsére, nem a bevételek nagysága mondja meg, hogy mennyire jó egy film. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy bár nagyon szarul sikerült ez a mozi, de érdekelte annyira az embereket, hogy megmentsék az alkotók seggét.
 
A második héten a Date Night következett, ami szerintem egy kicsit réteg-humorral szórakoztat, na meg két olyan emberrel, akiknél csak a fekete vagy fehér létezik. Tina Fey-t és Steve Carell-t csak szeretni vagy utálni lehet. Átmenet nincs. Ez a páros, eddig 81 milliót tett le az asztalra, amivel simán visszahozta az 55 milliós költségeket.
 
A hónap második felében aztán jöttek a mini csalódások. Nyitott a Kick-Ass, és „csak” 19 milliót tudott villantani, igaz azóta 45-re tornázta magát, és csak 30-ból hozták össze. Sokkal többet vártak/vártunk tőle. Nálam hasonló cipőben jár, az egy héttel későbbi The Losers is. Ami csak 21 milliót volt képes eddig összedobálni, közel 3000 moziból. A befektetett összeg pedig 25 millióra rúg. Matekozzatok kicsit.
 
 
Április utolsó hétvégéje mentette a menthetőt. Jobban mondva a várakozásnak megfelelően (talán) az A Nightmare on Elm Street 32 milliót dobált össze, és jelenleg az 50-et közelíti, ami megnyugtató lehet a 35 milliós kiadások mellett.
 
Itt tartunk most, rengeteg jó film van már mögöttünk, amik döntöttek pár bevételi rekordot, de okoztak sajnos némi csalódást is. Ha csak pusztán a számokból indulunk ki, amik ugye a „hivatalosak”, akkor több folytatás is következhet a jövőben. De gondoljuk még ezekhez a kiadásokhoz hozzá azt is, hogy rengeteg marketing költség van még. Tehát amire 25 milliót költöttek, és 30 milliót termelt, és közelről sem nevezhető sikeresnek. Persze még mindig jobb a helyzet, mint amikor egy filmre 60 milliót „használtak el”, és még 20 milliót sem volt képes összekaparni.

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


Híreinket a

 és az  

szállította. 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu