Elhunyt Patrick Swayze

374

Patrick Swayze, aki olyan romantikus filmekkel lopta milliók szívébe magát, mint a "Dirty Dancing" és a "Ghost"  57 éves korában elhunyt, jelentette be hétfőn késő este Annett Wolf sajtómenedzser. Swayze hasnyálmirigy rákban szenvedett.

2009.09.14. –  Los Angeles, California

Betegségét Dr. George Fisher adta hírül a világnak 2008. márciusában. A diagnózis ellenére, s mivel a kemoterápiás kezelések első körében szervezete jól reagált, Swayze leforgatta a A&E Network részére a „The Beast” című sorozatot, melynek pilot-epizódját még a rossz hír előtt levetítették és melyben egy FBI ügynököt alakított. Swayze visszautasította a fájdalomcsillapítók szedését a forgatások alatt, mivel azok elvették volna alakításának élét, mondta az újságíróknak. Roppant keményen dolgozott, mesélte Barbara Walters az ABC tudósítója, nem alkalmazott kaszkadőröket, napi 12 órát forgatott Chicagoban, ám mindenhol azt nyilatkozta, a szerep „jót tesz a lelkének”.

A sorozat 13 részét 1.3 millióan nézték meg Amerikában, ami ugyan nagyon szép teljesítmény, a második szezonra azonban már nem kérték fel. Ekkortájt kezdett az a hír keringeni, hogy csak hetei vannak hátra, de az orvosok ennél optimistábbak voltak. Swayze ennek ellenére azt nyilatkozta, lehet, hogy nagyon hamar lejár az ideje, tekintve a betegség súlyos természetét.
„Ha elhagyom ezt a világot, szeretnék úgy menni, hogy visszaadtam valamit és hogy megpróbáltam valami értékeset hagyni magam után. Ez éltet minden nap. A munkám az örökségem.”
1987-ben, több mellékszerep után kapta meg élete első igazi főszerepét a „Dirty Dancing”-ben, mint Johnny Castle. A filmben egy félreértett, rosszfiúnak beállított táncoktatót alakított, akibe a Catskills-en nyaraló házaspár fiatal lánya (Jennifer Grey) beleszeret. Patrick nemcsak táncos-énekes, de zeneszerzői tehetségét is megcsillogtathatta ebben a filmben, mivel ő volt a társszerzője a „She’s Like the Wind” című balladának.
A „Dirty Dancing” világhírűvé tette egy pillanat alatt, mégis az 1990-es „Ghost” volt az a film, melyben Demi Moore oldalán bizonyította, hogy drámai szerepkörre is alkalmas. A meggyilkolt vőlegény, aki egy médium (Whoopi Goldberg Oscar-dijas alakítása) segítsége által akarja megvédeni szeretett menyasszonyát, ismét nagy sikert aratott, főleg a hölgy nézők körében. Ám Swayze azt nyilatkozta, nem szeretne a romantikus szerepkörben ragadni, végképp a „Táncos Pasi” lenni, ezért nagy örömmel vállalt szerepet Keanu Reeves mellett a „Point Break” című mozifilmben, ahol vérbeli rosszfiút alakíthatott. 
 
 
1991-ben a People magazin címoldalán szerepelt, mint „A világ legszexisebb pasija”, karrierje mégis hanyatlásnak indult. Egyik filmje forgatásán mindkét lábát eltörte és lassan nemcsak a „három-doboz-cigaretta-per nap” rabja, de az alkoholé is lett. 2000-ben saját kisgépével ittasan repülve Arizona egyik lakott területén landolt, viszonylag szerencsésen.  
Swayze elvonókúrára ment és 2001-ben a “Donnie Drako”-ban nyújtott fergeteges alakítással tért vissza. 
Patrick Swayze 1952. augusztus 18-án született Houston, Texas-ban. Édesapja műszaki rajzoló mérnök volt, édesanyja balettoktató, majd a houston-i baletttársulat rendezője. Ő volt, aki a táncos pálya felé terelgette, ami nem könnyű feladat egy texas-i fiú esetében, aki focizik, keleti harcművészettel foglalkozik és szabadidejében búvárkodik. Ennek ellenére megkapta az ösztöndíjat, és szerepelt a „Disney a jégen” 1970-es előadásában. Visszatérve szülővárosába megismerkedett édesanyja egyik tanítványával, Lisa Niemi-vel, akit 1975-ben feleségül vett. 
Házasságkötésük után New York-ba költöztek, hogy karrierjükre koncentrálhassanak. Swayze baletttáncosként helyezkedett el, de egy régi focisérülés műtétje után le kellett mondania a táncról. Ennek ellenére a „Grease” 1978-as Broadway előadásában megkapta Danny Zuko szerepét. A siker elegendő volt ahhoz, hogy filmes karrier reményében Hollywoodba költözzenek. 
 
 
Ugyan Swayze több, mint harminc évig élt boldogságban és békében feleségével, a fiatalabb női nem még mindig jóvágásúnak találta. Scarlett Johansson valahol azt nyilatkozta, randevú álma válna valóra vele. „Engem elriasztanak a jóvágású emberek. Magamat is beleértve.”-reagált a dícsérő szavakra.
Swayze elkötelezett, jó férj volt, aki nyitott volt a szenvedők sorsa iránt is, bizonyítva ezt afrikai útjaival. 2008. szeptemberében fellépett egy rákelleni küzdelmet segítő műsorban, ezekkel a szavakkal:
„A jövőről álmodom. Egy hosszú, egészséges életről, melyet a fény övez és nem a rák árnyéka. Ebben a világban a gyógyítás szó után nem a lehetetlen szó következik.”
 
 
Garbutt Katalin
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu