CineMagyar – Üvegtigris 3.

477

Három a magyar igazság! Rudolf Péter, az Üvegtigris 3. rendezője legalábbis biztosan így gondolja. Igaza is van. Ahogy Till Attila mondta a film bemutatóján, ez talán az egyetlen olyan magyar film, amelyet érdemesnek tartottak egy harmadik rész elkészítésére. Egyelőre. Valamint, ha jobban belegondolunk, ez az évtized utolsó hazai filmje.

A szereplőgárda a szokásos. Lali (Rudolf Péter), Gaben (Reviczky Gábor), Róka (Gáspár Sándor), Cingár (Szarvas József), Csoki (Csuja Imre), és persze a mindenki által imádott Sanyi (Horváth Lajos Ottó) harmadszorra is összeállnak, hogy valami irtózatos őrültséget csináljanak. Mégis azt mondhatjuk, hogy fejlődött a történet. Kicsit visszafogottabb lett, ami ebben az esetben kifejezett előny. A karakterek még mindig abszurdak, de mégis emberibbek lettek, a történet is abszurd, de az a kategória, amire a néző azt mondja, hogy akár meg is történhetne. És milyen jó is lenne, ha megtörténne…

A film eleje egy óriási kavarodás, egy tipikus in medias res kezdés, az ember csak forgatja a fejét, hogy mi is történik. Nem is csoda, hogy Lalinak végül elege lesz az életéből, és már csak egy fogpiszkálónyi választja el attól, hogy ott hagyja az egész pereputtyot, az Üvegtigrist, a dinnyéket, mindent. A várva várt fogpiszkáló meg is érkezik, Lali pedig maga mögött hagy mindent az épp rosszkor érkező Dr. Csopkai Ferenc (Kamarás Iván) luxusautójában. Sanyit azért magával viszi, ezzel is mutatva, hogy teljesen mégsem tud elszakadni a közegtől, amiben él. De most eljött az ő napja. Szabadsága napja, amikor végre azt teheti, amit akar, akkor, amikor akarja. Szerencséje van. Elhajt egy gyönyörű modell lány, Niki (Szabó Erika) mellett, akinek pont akkor robbant le a kocsija, és mivel mind a ketten pont Pestre mennek, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha Lali, kiadva magát Ferencnek, elviszi Nikit a bűn városába. A férfiak minden vágyát kielégítheti a film, elég csak Nikire gondolnunk, aki fehérnemű-bemutatót tart Feri konyhájában. Persze nem ő az egyetlen női szereplő, Lalinak két másik hölgy is felkelti a figyelmét, még őrültebbé téve azt a bizonyos napot. Nyilván sokan bújnának a rendező szerepébe… 

Innentől kezdve párhuzamossá válik a történetvezetés, az események pedig valószínűtlenné, és komikussá. Egyszerre láthatjuk Lali kalandjait, amiben most már egy hisztérikus ex-feleség, és egy szerető is szerepel, és a többieket beszorulva egy apró autóba, ahogy követik Lalit, hogy visszavigyék a Tigrisbe. A sztori tényleg izgalmas. Végig fenntartja a néző figyelmét, miközben néhány óriási poén hangzik el, így nincs olyan momentum, mikor az ember az órájára néz, és azt gondolja, mennyi is van még? Nem kiszámítható sztori, aminek már az elején tudja a néző a végét. A leghitetetlenebb fordulatokat veszi a történet, éles kanyarokkal eltérve a megszokottól, a várttól. Még a befejezés sem olyan, mint amilyet elképzelünk az elején, sőt mondhatnám, hogy kicsit szomorkás. Ahogy minden visszatér a rendes kerékvágásba, felmerül bennünk az érzés, hogy nem tudunk érdemlegesen változtatni az életünkön. Ráadásul még az a gyönyörű lány sem más mint a többi – neki is inkább a pénz számít. De talán jobb is így. Lalinak szüksége van az Üvegtigrisre, az Üvegtigrisnek pedig szüksége van Lalira. És mi értelme lett volna az egész ámokfutásnak, ha végül nem tér haza? Talán csak egy szabadnapra volt szüksége. Egy szabadnapra – az életéből. 

Három a magyar igazság. A harmadik rész lett a legjobb. A rendező jó munkát végzett, de saját magával a főszerepben biztos könnyebb volt elérni az elképzelt képeket. Mégis, csak dicsérni tudom a filmet. Már eleve öröm, ha készül magyar film (amire a jövőben nem igazán lesz kilátás), főleg, ha jó magyar film készül. Ez egy igazán jó magyar film, ami igazán szórakoztató. Feltehetően ennek a poénjait is még sokáig vissza fogjuk hallani, úgy, mint a már elhíresült mondatot: „ Ízirájder, öcsém!”.

Üvegtigris 3

rendező: Rudolf Péter
forgatókönyvíró: Búss Gábor Olivér
operatőr: Kapitány Iván
díszlettervező: Molnár Gyula
dramaturg: Hársing Hilda
jelmeztervező: Breckl János
producer: Pataki Ági, Kovács Gábor
gyártásvezető: Kukucska Zsolt
vágó: Kiss Wanda

szereplő(k):
Rudolf Péter (Lali)
Reviczky Gábor (Gaben)
Gáspár Sándor (Róka)
Szarvas József (Cingár)

 

Grünvalszky Ági , www.cinemagyar.hu – A Flag Polgári Műhely partnere

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu