Szőlős calzone baracköntettel

312

Azoknak ajánljuk, akik szívesen próbálnak ki új ízeket, és természetesen azoknak, akik szeretik a tészta (kenyér/pizza) és gyümölcs párosítását, akik szívesen csemegéznek szőlőt vagy szilvát, nyáron dinnyét egy karéj lágy fehérkenyérrel.

hozzávalók

1,5 dl víz

0,5 dl narancslé

2 ek olaj

30 dkg liszt

1 mk cukor

1 ek só

1 narancs reszelt héja

2 bőven púpozott ek durvábbra darált dió

3/4 cs szárított élesztő (7 gr-os 3/4-e; kb 2 bő kk)

2 nagy maréknyi szőlőszem

2 bő ek cukor

csipet fahéj

1 csapott kk liszt

1 felvert tojás

1 bő ek étkezési keményítő

sárgabarack befőtt leve és gyümölcse

A pizzatészta hozzávalóit kenyérsütő gép formájába pakoljuk, alulra a folyékonyak és a reszelt narancshéj, ezekre a liszt, ennek a tetejére, ellentétes sarkakba a cukor és só, középre a szárított élesztő. Dagasztjuk-kelesztjük. Kenyérsütő gép híján kézzel vagy robotgéppel dagasztjuk ki a tésztát, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta készül, leszemezzük a szőlőt, a szemeket megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk nagyjából 3-4 percre (nem érdemes egyszerre sok szemet a vízbe tenni, az a jó, ha fővésben marad). Leszűrjük és rögtön hideg vízbe tesszük néhány percre. Ennyi elég ahhoz,  hogy könnyen tudjuk meghámozni a szemeket. A hámozott szemeket kettévágjuk, kiszedjük a magjait, majd – ha nagyon nagyok – negyedbe vágjuk őket. A hámozott-magozott-darabolt szőlőt megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a liszttel, jól átforgatjuk. Érdemes úgy időzíteni, hogy a szőlő akkor legyen kész, mikorra megkel a tészta.

A pizzatésztát lisztezett munkalapra szedjük, finoman átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. A cipókat letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után a cipókat3-4 mm vastagra nyújtjuk. A pizzakörök egyik felére halmozunk a szőlőből, a pizzakör szélét megkenjük kicsit felvert tojással, félbehajtjuk a tésztát, a széleken villával összenyomogatjuk.

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a szőlős calzonekat. A calzonek tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt készre sütjük.

Az öntethez az étkezési keményítőt elkeverjük a barackbefőtt levével, hozzátesszük a gyümölcsöt, kézi mixerrel pürésítjük, majd gyenge lángon besűrítjük. A befőttlé és a befőtt gyümölcsének mennyisége tetszés szerint változhat, sűrűbb avagy hígabb öntetet szeretnék.

A calzonekat tálaló tányérra szedem, az öntetet külön kínálom hozzá.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 

http://maxkonyhaja.blogspot.com/ 

http://thechefviki.blogspot.com/ 

http://garffyka.blogspot.com/

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu