Rabi torta – Auguszt Olga receptje

798

Az első tengerparti nyaralásom a 60-as évek végén meghatározó volt gasztronómiai szempontból. Szüleimmel az akkori Jugoszláviába utaztunk, apánk megmutatta, hol töltötte ifjúkorát Abbáziában

Álltunk a főutcán, az Angelina park mellett, egy romos ötemeletes épület előtt, és nem nagyon fogtuk fel, hogy a háború előtt ez volt nagyapánk szállodája, a Hotel Auguszt. A 30-as években apánk húszéves volt, és nyaranként itt dolgozott: a nyaralás feltételeként a süteményeket neki kellett elkészítenie a szállóvendégek számára, ha kész volt, délután mehetett a Kvarner-öbölben lévő strandra. Apám megismertetett a mediterrán konyha legváltozatosabb tengerparti halkülönlegességeivel (tintahal, szépia, polip, királyrák, homár). A voloskói kikötőbe vitt minket, ahol akkor fillérekért lehetett kapni a híres, nagyméretű garnéla rákot. Volosko akkor még kis halászfalu volt.

A mozgalmas kikötő, a hajók jövés-menése, a hálókat javító halászok a pesti belvárosban felnőtt gyerekek számára meseszerű volt. Amikor az egyszerű, fehérre festett vasasztalra kihoztak egy óriási halom rózsaszín-fehér garnélarákot, csak bámultunk. Mi, gyerekek is megszerettük: lehetett kézzel enni, és apánk olyan élvezettel törte a farokrészét, szopogatta az ollókban lévő hófehér rákhúst, hogy átragadt ránk a tengeri finomságok szeretete. Itt ismertem meg a maraskino likőrt, amelyet a Dalmáciában termő savanyú Maraska cseresznyéből készítenek.

A félig érett cseresznye magját használják fel a Rosoglio di ossa di marasche italhoz. Édességkülönlegességre viszont később, Rab szigetén bukkantam. Nem nehéz elkészíteni, és nagyon mutatós.
 

TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
 • 1 kg hámozott mandula
 • 80 dkg kristálycukor
 • 5 dkg vaníliás cukor
 • 1 dl maraskino likőr
 • 6 db tojás
 • 2 db citrom reszelt héja + a leve
 • 2 db narancs reszelt héja + a leve
ELKÉSZÍTÉSE:

Először leforrázzuk a mandulákat, majd eltávolítjuk a héját. Alaposan kiszárítjuk.

Ledaráljuk a 2/3-át durvára, az 1/3- át finomra. Lereszeljük a citromok és a narancsok héját. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, a lereszelt héjakat és a gyümölcsök levét, a likőrt. Összekeverjük a tölteléket. Állni hagyjuk, amíg a tészta elkészül.

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
 • 50 dkg liszt
 • 4 db tojás
 • 12 dkg cukor
 • 15 dkg vaj
 • 1 ek maraskino likőr
 • 1/2 dl víz
 • csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉSE:

Összegyúrjuk az alapanyagokat, majd a tésztát, hagyjuk 1 órát pihenni. Ha lehűlt a tészta, akkor vékonyra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megpuhul a melegben a vaj miatt. Egy papírból csigavonalat vágunk, így könnyebb lesz a tésztát is kivágni csigaformára, majd a maradék tésztából 3 cm széles csíkokat vágunk.

A tölteléket 2 cm magasságban rákenjük a csiga formájú alapra, úgy, hogy a tészta két oldalán 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat a töltelék oldalára csipkésen rányomkodjuk.

A torta tetejét villával elegyengetjük, és néhány mandulával díszítjük. 160 °C-on 20 percig sütjük. A kész tortát meghintjük porcukorral. Több napig eláll.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!


Előfizetési díjaink 2015-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

Online előfizetés

Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu