Max konyhája – Zöldséges vaddisznóragu

275

Vadon nevelkedett malacfi combja, vele sült zöldségekkel és a hegy vörös levével. Egy tartalmas zöldséges ragu, amit készíthetünk borjúból, vadhúsból vagy akár marhából is.

Lassan, kíméletesen főzzük, és természetes módon fog besűrűsödni.

Hozzávalók:
 
1          fél kiló vaddisznó comb
2          egy nagy fej fehér hagyma
3          4-5 db húsos színes paprika
4          15-20 dkg nyers, füstölt szalonna
5          1-2 ek zsír
6          3-4 gerezd duci fokhagyma
7          2-3 dl jó féle vörösbor
8          10-15 dkg gomba (fehér csiperke)
9          liszt a hempergetéshez
10        só, bors, babérlevél, boróka bogyó 
 
A húst felkockázzuk, és felitatjuk róla a nedvességet. A hagymát és a paprikát megtisztítjuk, és nagy kockákra vágjuk.
A szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, és egy olyan serpenyőben, aminek van fedője, zsírjára sütjük. Egy szűrőkanállal kiszedjük, és felre tesszük egy tányérra.
A leszárított húst megforgatjuk a lisztben, alaposan lerázzuk a felesleget, és a forró zsiradékban pirosra sütjük. Fontos hogy a zsiradék megfelelően forró legyen, így sütjük le benne, mert így lesz a hús a végére puha és omlós.
 
 
 
Ha szép piros a husi, azt is kiszedjük a tányérra a szalonna mellé, és lepirítjuk a zöldségeket is. Ha kevés maradt a zsiradék, pótoljunk rá, de várjuk meg, hogy kellőképpen melegedjen fel, és úgy süssünk benne.
Pirítsuk meg a zöldségeket alaposan, majd tegyük vissza a húst és a szalonnát is, és a közben kifolyt pecsenyelét is. Keverjük át alaposan, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a babérlevelet és a borókabogyót.
Öntsük fel a borral és egy jó löttyintésnyi vízzel. Forraljuk fel, fedjük le, és nagyon kis lángon főzzük 1 óra 40 percet.
Kb. egy óra eltelte után tegyük bele a nagyobb darabokra vágott gombát, keverjük bele, és lefedve főzzük tovább.
Ha a főzési idő vége felé járunk, nézzünk bele az edénybe, keverjük át, és kóstoljunk bele. Korrigáljunk az ízén, ha szükséges, és résnyire nyitott fedővel, pötyögtessük még a hátralevő időben.
 
Jót tesz neki, ha előző nap elkészítjük, és másnap, tálalás előtt újra forraljuk.
 
Köretként adjunk hozzá szalvéta gombócot vagy zsemle/burgonya gombócot.
 
Jó étvágyat hozzá!.
 

 
 
 
 
Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu