Kötődés – az anyaság csokoládéban kifejezve

597

Tengeri sóvirág, édeskömény, angyalgyökér, bergamott, zsálya – ízek, amelyek legbensőbb érzéseinket, gondolatainkat képesek kifejezni. Nagy Judit az első, Szívdobbanás csokoládékollekciója után anyák napjára ezeket az alapanyagokat felhasználva készítette el a Kötődés bonbont.

Nagy Judit még gyerekkorában kötött örök szövetséget a csokoládéval. Mint minden kisgyerek, ő is bármire képes volt, hogy kikutassa a házi csokikészletet. A kötelék idővel csak erősödött, minden titkát meg akarta fejteni kedvenc édességének, végül néhány éve férje íratta be egy alapfokú csokoládékészítő tanfolyamra. Azóta több nemzetközi tanfolyamon részt vett, fanatikusan vetette bele magát a bonbonkészítés tudományába. Valentin-napra készült el első saját bonbonkollekciójával, amelyben őszintén és nyíltan vallott arról, hogy mit jelent számára a szerelem. A Kötődés csokoládéi az anyaság stációiról mesélnek.

Fotó: enje.hu

„Az anyaság érzése nem születik meg a gyermekkel együtt. Lassan bontakozik ki, akár a tavaszi rügyből a virág. Kifakad, életre kel. Ott lüktet lelkünk legmélyében, mint köldökzsinórban a tápláló vér. Akarva-akaratlanul. A láthatatlan kötődés” – vallja Nagy Judit. Az anyaság számára főszerep, egy élet sem elég pontos kidolgozásához. „Ösztönök hajtanak, anyai tanácsok, nagyanyáink bölcsessége és gyermekünk kíméletlen őszintesége. Ezer próba elé állít, térdre kényszerít, alázatra tanít, örök szolgálatra.”

Gyermekből nővé, nőből anyává, anyából nagyanyává válás édes keserűségét fejezik ki ezek a csokoládék. Judit négyféle trüffelgolyót készített ehhez a kollekcióhoz: Oltalom, Küzdelem, Rejtelem, Kegyelem. A bonbonok szimbolizálják az anyává válás csodáját, a háborítatlan békében lebegő magzati létet, az odaadást, táplálást, nagyanyáink bölcsességét.

„Ezekben a csokoládékollekciókban minden benne van, ami én vagyok. A legfontosabb életállomásaim szintézisei. Mégis összművészeti alkotás, minden alkotó, akit segítségül hívtam hozzátette a maga gondolatait, érzéseit, élményeit” – vélekedik a műsorvezető.

A Szívdobbanás kollekcióhoz a Trio National készített egy-egy zenét, most a tánc segítette a gondolatok kifejezését. A csokoládékhoz tartozik egy kis füzet is, Judit gondolatait Györke Tímea és Farkas Dorka kontakttáncosok mozdulatfotói illusztrálják. „Az anya–gyerek kapcsolat érzelmi és testi mélységét számomra ez a műfaj tudja leginkább kifejezni. A táncosokkal, akik maguk is gyakoroló édesanyák, sokat beszélgettünk, kóstolót kaptak a csokoládékból, elmeséltem nekik melyikkel mit is szerettem volna kifejezni. Ők ezeket a tapasztalatokat, életélményeket fordították le a tánc nyelvére. Katartikus élmény volt a fotózás, utána születtek meg a szövegeim” – meséli a műhelytitkokat Judit.

Az egyes bonbonokhoz most Bódai-Soós Judit írt haikukat, a táncfotókat Csillag Pál készítette. A kollekcióból, amelyet a weboldalukon lehet megrendelni, összesen kétszáz darab készült el. Nem tucatáruról van tehát szó, ezek a kollekciók nem is csupán a csokoládéról szólnak. Judit szerint a bonbonok hozzásegítik az embert ahhoz, hogy megtalálja az utat önmagához, hogy felszabaduljon.

Nagy Judit

Fotó: enje.hu

„A csokoládékészítés engem minden nehézségen túllendít. Ezekben a kollekciókban megtaláltam egy olyan formanyelvet, amelyben kiteljesedhetek. Az embereknek szükségük van a befelé fordulásra, a pillanatok megélésre. Ebben szeretnék segíteni nekik ezekkel a gondolat-falatokkal” – hangsúlyozza az alkotó, akit számos jeles szakember támogatott már az első kollekció elkészítésében is. Mautner Zsófi, a Chili & Vanília gasztroblog szerzője és Szántó Tibor csokoládékészítő fontos tanácsokkal látta el Juditot, segítettek a legtökéletesebb alapanyagok, fűszerek kiválasztásában, Feller Adrienne pedig az illóolajok terén segédkezett. Utóbbiak a mostani kollekció munkálataiban is részt vettek.

mno.hu -son

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu