Hagyományos és gyömbéres eperlekvár

201

A tavasz ízei üvegbe zárva. Hogyha lecseng az oly rövid eperszezon, de nosztalgiázni szeretnénk, vágyakozva semmivel össze nem hasonlítható ízére és illatára, elegendő legyen kibontani egy üveg lekvárt – és élvezni az ízeket, élvezni az életet!

Hozzávalók:

5 kg eper

másfél zacskó 3:1 dzsemfix

8 púpos ek. befőzőcukor

ujjnyi friss gyömbér

A szortírozott, megmosott, lecsumázott, kicsit leszárított epret nagy lábosba tesszük és magas tűzön melegíteni kezdjük. Mikor pöfögni kezd, a lángot szelídebbre húzzuk, de csak annyira, hogy az eper tovább melegedjen. Időnként fakanállal óvatosan megforgatjuk, cél, hogy a lekvárban sok eperdarab legyen.

Nagyjából 20 percnyi pöfögtetés után az eper szépen levet enged, a szemek túlnyomó többsége egyben marad, a habja elfő. Másfél zacskó 3:1 dzsemfixet és 8 púpozott ek befőzőcukrot teszünk a készülő lekvárhoz, ismét felhúzzuk a lángot és óvatos kevergetéssel 5 percig főzzük, majd lezárjuk a tüzet. (előtte pötty-próba, azaz egy kistányérra cseppentünk egy kevés lekvárt, hűvösre fújjuk: így az állaga is látható és kóstolni is lehet).

Mélytányérba állítjuk a tiszta üvegeket* és kisebb merőkanállal adagolni kezdjük a lekvárt. Minden üveget nyakig töltünk, rá két réteg – előzőleg méretre vágott, langyos vízbe tett és jól kicsavart – befőzőfóliát** simítunk, szorosan rácsavarjuk a befőttes üvegek (szintén alaposan elmosott) tetejét, majd azonmód fejtetőre állítjuk a lekvárral teli üvegeket és ebben a fura pózban hagyjuk 6-8 percig.

Mikor nagyjából 3 üvegnyi lekvár maradt a fazékban, bő ujjnyi gyömbért reszelünk hozzá, visszakapcsoljuk a lángot és 3 percig főzzük.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu