Gasztrobloggerekkel- Adventtől, Karácsonyig XXII. Nagyi mézese

353

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

Hozzávalók:

·           1/4 kg méz
·           1/2 kg liszt
·           10 dkg vaj vagy margarin
·           10 dkg cukor
·           1 egész tojás és 2 tojás sárgája
·           1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
·           citromhéj, fahéj vagy őrölt szegfűszeg. Lehet mézeskalács fűszer is. Én csak őrölt fahéjjal dolgozom.
 
 
    A mézet melegedni teszem, de nem forralom. A meleg mézben feloldom a  vajat, hozzáadom a többi anyagot és simára gyúrom. Én általában egy éjszakát a hideg kamrában pihentetem. Nem haragszik meg a hosszabb pihentetésért sem.  A recept szerint. fél cm vastagságúra kell nyújtani, de én vékonyra szoktam. Szaggatom, tojás sárgájával megkenem, világosra sütöm. Hamar sül!
Máz: 1 tojás fehérjét, 20-23 dkg porcukorral jó kemény habbá verni. Erős zacskóba töltöm, pici lyukat vágok rá és innentől már csak a fantáziánk szab határt a díszítésnek. 
Ha nem sikerül elég jól a máz, akkor színezem, mondjuk befőttlével, és belemártom a mézest. 
De szoktam mandulával, mogyoróval, franciadrazséval, mazsolával is díszíteni.
 
 
Citromfű
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu