Gasztrobloggerekkel – Adventtől, Karácsonyig IV. Karácsonyi kalács

339

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

Ennek a nagyon vajas, nagyon gyümölcsös finomságnak a receptje Szászországból, Drezdából ered. Arrafelé nem telhet el Ádvent anélkül, hogy meg ne sütnék, és Karácsonyra meg ne vágnák. Nagy előnye ugyanis, hogy hetekkel előre meg lehet sütni és jól záró dobozban, zacskóban megvárja az Ünnepeket. A recept hozzávalóit kedvünk és beszerzési lehetőségeink függvényében alakíthatjuk, hiszen az aszalt gyümölcsökön, mazsolán kívül kerülhet bele akár marcipán, birsalmasajt is. Fogyókúrások anélkül vágjanak belőle, hogy elolvasták a hozzávalók listáját. Ugyan a megszokott hazai karácsonyi süteményeink semelyik tipikus alkotórésze (mák, dió) sincs benne, érdemes kipróbálni, nagyon finom változatosságot jelent „bejglimérgezés” ellen.

60 dkg liszt
35 dkg vaj
10 dkg cukor
30 dkg mazsola
15 dkg darált mandula
5 – 5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj
3 ek rum
1 dl tej
2 kocka élesztő
késhegynyi só, reszelt citromhéj, szerecsendió virág, gyömbér, kardamom
10 dkg vaj
kb. 10 dkg porcukor
 
 
Előző nap áztassuk be a mazsolát a rumba és tegyük ki szobahőmérsékletre a többi hozzávalót.
Kevés langyosított tejjel oldjuk fel a dagasztótálba tett élesztőt – a nagyon nehéz, vajas tészta miatt kell ilyen sok – tegyünk bele csipetnyi cukrot és annyi lisztet, hogy tejfölsűrű kovászt kapjunk. Hagyjuk felfutni, ez 10 – 20 percet vesz igénybe.
Öntsük a kovászra a többi lisztet, mandulát, cukrot és a fűszereket. A maradék tejjel és a puha vajjal keverjük sima tésztává. Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, nyújtsuk laposra, szórjuk rá a mazsolát és a héjakat. Hajtsuk össze és gyúrjuk bele a tésztába.
Egy órán át kelesszük, majd formázzunk belőle hosszúkás veknit. Hosszában nyomjuk bele a sodrófát, hogy a harmadát lelapítsuk vele. Ezt a laposabb tésztát hajtsuk a tetejére, így kapjuk meg a jellegzetes, hosszában barázdált formáját.
Ahhoz, hogy ezt a sütés közben meg is őrizze és ne lapuljon el, a megformázott, sütőpapírra tett kalácsot tegyük a hűtőbe, vagy a hideg erkélyre, amíg a benne levő vaj megszilárdul.
160- 180  fokra előmelegített sütőbe téve süssük egy órán át.
A még meleg kalácsot többször, alaposan kenjük be az olvasztott vajjal, hadd szívja be. Az utolsó kenés után rögtön szitáljuk meg vastagon porcukorral. Amikor kihűlt, még egy réteg porcukrot szitáljunk rá, hogy ne a vajjal átitatott, foltos réteget lássuk, hanem szép fehér hó borítsa.
Legalább egy hétig ne vágjuk meg, de ha jól záró dobozban, zacskóban tároljuk, akár Ádvent elején is megsüthetjük. Éles, fűrészes késsel tudjuk szépen szeletelni ezt a nehéz tésztájú, kicsit morzsálódós, de rendkívül finom kalácsot.
 
 
 
Beküldte: jókaja
 
 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu