Nagyon szeretjük a leveseket, ritkán telik el úgy nap, hogy ne főzzek délben valamilyet. Amikor elkezdtem az interneten barangolni, sok időt töltöttem azzal, hogy keressek újabb recepteket, hogy ne csak 10-12 fajta leves forduljon elő nálunk.
Vannak kicsit bonyolultabbak, amihez több idő kell, és vannak gyorsan elkészíthetők – ez a mai az utóbbihoz tartozik.
Hozzávalók 4 személyre:
10 gerezd fokhagyma (40 Ft)
4 dkg vaj vagy margarin (60/25 Ft)
2 evőkanál liszt (5 Ft)
1 púpos kávéskanál méz (10 Ft)
1 mokkáskanál szerecsendió (5 Ft)
1 fél mokkáskanál fehér bors (5 Ft)
1 kávéskanál currypor (10 Ft)
kevés őrölt római kömény (5 Ft)
4 dl húsleves (lehet leveskockából is) (25 Ft)
5 dl tej (100 Ft)
1 kisebb csomag petrezselyemzöld (20 Ft)
A fokhagymát kipréselem, a meleg zsiradékba teszem, mennek utána a fűszerek is. Pár keverés után hozzáadom a mézet, majd megy bele a liszt is, ezzel kb. 1 percig pirítom. Apránként felengedem a hideg levessel (vagy a vízzel és a leveskockával), de közben keverni kell folyamatosan, hogy ne legyen csomós, majd a tejet is hozzáadom. Ha felforrt, megkóstolom, és sózom, ha kell. 10 perc múlva kész.
Ha elzártam, teszek hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet. Pirított zsemlekockával esszük.
(Bekerülési költség nagyjából: 280 Ft, + a zsemlekockák megszáradt kenyérbőlJ)
Szerző: Kata a KataKonyhából
http://katakonyha.blogspot.com