„Főzz az egészségedért” 29. recept: Besameles halfilé, cukkíni pestóval

254

Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral.

A recept két főre szól!
 

Hozzávalók:
 
4 szép szelet halfilé (mirelit, kiolvasztva, nyilván az is megérne egy misét, hogy itt a nagy tó partján, milyen nehéz friss halhoz jutni)
 
2-3 ek (cukkíni) pestó
 
1 adag besamelmártás
 
10-12 dkg reszelt félkemény sajt (gouda, trappista, edami..)
 
só, bors, olaj
 
Besamel mártás:
 
5 dkg vaj
 
3 ek liszt
 
0,5 liter tej
 
só, bors, szerecsendió
 
 
Elkészítem a besamelmártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom.
 
A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük.
 
A halfiléket megkenem a pestóval.
Olajozott tűzálló tálra terítem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal.
Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal.
Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könnyebb tálalni.
Köretnek egy adag zöldsaláta, vagy egy kornspitz.
 
Jó étvágyat!
 
 
 

 

Max
 
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu