Flag – gasztro magazin: Kocsonya

313

A tél elmaradhatatlan fogása! Ahány ház, annyi szokás a kocsonya készítése is. Van, ahol zöldségek nélkül, csak sóval, borssal, fokhagymával ízesítik. Van, ahol füstölt húsok is kerülnek az alaplébe. Van, ahol a végén főtt tojással dúsítják-díszítik.

Hozzávalók:

1 hátsó csülök,
1 egész köröm,
2 marék bőrke,
1 kg sertés comb,
1 egész fül,
1 fej fokhagyma,
2 fej kis vöröshagyma,
1-1 szál sárgarépa és gyökér zöldség,
só,
10 db szemes bors.

Egy nagy fazékba belerakom a húsokat, hideg vízzel felrakom főni. Belerakom a zöldségeket, sót, és a vöröshagymát.

 
 
Tipp&trükk:
 
Ha az egyik hagymán a legutolsó barna levelet, ami a fehér felett van rajta hagyjuk, szép színt ad a lének. Ha a borsot és a fokhagymát csak forrás után rakom bele, akkor a habozásnál nem fog bele kerülni a szűrő kanálba.
 
Felforralom, 3-4 alkalommal lehabozom, és ha már tiszta a lé akkor rakom bele a borsot és a fokhagymát.
Lassú tűzön alig gyöngyözve főzöm legalább 4-4,5 órát, akkor az igazi, ha a csont kifordul a csülökből.

Kiszedem a húsokat, a zsíros dolgokat kiveszem belőle, csak a húst egy kevés bőrkével és a füllel, feldarabolom, szétadagolom tálakba, rászűröm a levet, dekorálom a főtt zöldségekkel. Hideg helyen dermesztem.

Friss kenyérrel és tormával tálalom.

Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu