Flag- gasztro magazin: Fokhagyma krémleves

273

Egy igazán egyszerű leves, azokra a napokra mikor sok más teendőnk is akadna, de kell valami üzemanyag. Minap beszélgettük Barátaimmal a fokhagymaleves egyszerűségét, és készítésének fortélyait. Tipikusan az a leves, amit macerásabb leírni, mint elkészíteni.

Készülhet reszelt, darált vagy kinyomón átpasszírozott alappal, megsüthetjük előtte egyben a sütőben is. Vagy egy másik verzió, ahogy én szoktam készíteni. Hogy ne vesszen el a hagyma illóolaj tartalma, csak egy kicsit megzúzom a kés lapjával, és úgy dinsztelem meg az olajban.

 Hozzávalók, kb. 6 főre:
 
– 2-3 egész fej fokhagyma 
– 3-4 ek sima olívaolaj
– 4-5 ek liszt
– tej
– víz
– só, bors
 
Tálaláshoz:
 
– pirított zsemlekocka, petrezselyem zöldje és reszelt sajt
 
A fokhagymát megpucolom, és a kés lapjával összezúzom. Az olajat megmelegítjük, és abban kis lángon a fokhagymát megdinszteljük. Egy szűrő lapáttal kivesszük egy tányérra a sült fokhagymát, és a visszamaradt olajon a liszttel rántást készítünk.
 
  
A rántást világos zsemleszínűre pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük tejjel és vízzel. Visszarakjuk a sült fokhagymát a kifolyt levével és az olajjal együtt, sózzuk és ízesítjük. Kis lángon, időnként átkeverve felforraljuk. Egy merülő mixerrel emulgáljuk/homogenizáljuk, és ha nem elég sűrű, akkor keményítővel korrigáljuk.
Tálaljuk pirított zsemlekockával, reszelt félkemény sajttal és petrezselyem zöldjével meghintve.
 
 
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu