Ezért nem esznek a magyarok elég halat

394

Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él, és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra, ellenben az őshonos hazai halak ellenőrzött körülmények között nőnek meg, és frissen kerülhetnek a konyhákba. De növekedhet-e az édesvízihal-fogyasztás, mit hozhat az áfa-csökkentés, miért jó hazai halat enni, és hogyan érdemes? Számos jó tanács a szálkák elkerülésére, a változatosság megteremtésére.

Azért nem eszik a magyar halat, mert fél a szálkától, vagy berögződtek kellemetlen halízek – ennek oka egyébként a nem megfelelően feldolgozott hal -, vagy az, hogy nem tudják, hol és milyen friss halat vegyenek – magyarázta Horvát Szabolcs, a Hellohal.hu bloggere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egy jó étterem vagy halsütőde eddig sem csak halászatból biztosította a szükséges halmennyiséget, sokszor külföldről szerezte be a halat – fűzte hozzá.

A cél az lenne, hogy különböző formában, szálkamentesen lehessen elkészíteni a halat, akár (hal)kolbászról vagy gyrosról, esetleg bolognai spagettiről vagy paprikás krumpliról legyen szó – mondta Horváth Szabolcs.

Jó minőségű halat a halgazdaságokból

A Tisza-tónál évente mintegy 200 ezer kiló halat fognak ki, ami azt jelenti, félmillió adag kerül az asztalokra – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetője, kiemelve, hogy a tónál a halászat csekély, kizárólag törpe harcsa és busa jellemző horgászat szempontjából, de egyébként nagy a változatosság, hiszen több mint 50 halfaj található itt: a ponty vezeti a listát, de híres a csuka, a harcsa, a compó és a kősüllő állomány is.

Kiemelte: a kereskedelmi halászat megszűnt, de a halgazdaságok jó minőségű halakat állítanak elő.

Hegedűs Gábor arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfacsökkentéstől várják a fogyasztói árak csökkenését, és reményeik szerint ez megemeli majd a magyar halfogyasztást. Most hat kiló a jellemző fejenként, de bíznak benne, hogy hamarosan elérjük az uniós átlagot, amely 20 kilót jelent.

DEGER20031219030

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

30 százalék feldolgozott hal

Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója aláhúzta, hogy ellenőrzött, bio-ökológiai keretek között zajlik a termelés.

A halgazdaság 2002 júliusától ökológiai haltenyésztést folytat: a Tisza vízrendszeréből származik a víz, melyben nevelik a halakat.

Kiemelte: a vállalat szinte az egész országba szállít élő és feldogozott halat is, a termelt 1500 tonna étkezési ponty 30 százaléka kerül a fogyasztókhoz feldolgozott formában, ennek kis százaléka a fogyasztott hal.

Forrás: hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu