Balatonnál sej-haj, de jó: irány a déli part!

346

Nagy balatoni összefoglalónk második részében a déli part éttermeivel, vendéglátóhelyeivel, pincészeteivel, strandon fellelhető büféivel kerülhetünk közelebbi ismeretségbe a nemrég megjelent Balaton 2017 Gasztrokalauz segítségével.

“Siófok az a település, amely magába sűríti mindazt, amit a régi balatoni nyarakról gondolunk. Az Aranypart, végeláthatatlan szabadstrand, víztorony, elegáns szállodák, eldugott vendéglők kézműves cukrászdák….” kezdi így összefoglalóját a Gasztrokalauz. És valóban, bizonyos tekintetben mintha megállt volna az idő, más szempontból viszont látványos fejlődés kezdődött. Történetesen a gasztronómia szempontjából.

Siófok - Balaton - nyaralók - apartmanok - luxuslakások
Mire is vágyna az ember leginkább a Balaton mellett, mintsem, hogy ebédjét vagy vacsoráját is a vízparton tölthesse el. Ebből a szempontból kitűnő választásnak ígérkezik a Víztükör étterem Szabadisóstón, a horgásztó mellett. Bőséges a választék grillételekből, de van vaddisznó vadas, rántott máj és meglepő módon házias zöldborsó főzelék is. Az étterem egyébként az itteniek egyik kedvenc helye, így mindenképpen bízhatunk a jó minőségben.

Amennyiben igazi retro hangulatú halsütőre vágynánk, semmiképpen ne szalasszuk el a Club Aliga halsütőt Balatonvilágoson. Itt aztán időbe telik majd a döntés, mert annyiféle halból választhatunk, amennyire nem is számítanánk. Azért ne éheztessük ki magunkat mire odakerülnénk, mert a sorban állással is számolnunk kell – ez az ára ugyanis annak, hogy mindig frissen sült halat kaphassunk.

Ha a városban járunk és éppencsak egy kis finomságot ennénk, akkor Siófok legrégebbi cukrászdája, a Marcipán cukrászda és kávézó teraszán, árnyas fák alatt hűsölhetünk, kortyolhatjuk a koktélunkat vagy kanalazhatjuk a világraszóló fagylalt kelyheket.

Zamárdi, 2009. július 16. Part menti nyaralók a Balaton déli partján, Zamárdinál. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Part menti nyaralók a Balaton déli partján, Zamárdinál.  (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Zamárdi, Szántód, Földvár és Kötcse

Ahogy mondják Zamárdiban, a Mókus büfében megállt az idő. Több mint harminc éve nem változik a minőség, az étlapon keszeg, fogas, ponty, busa, balin, rántott haltej és szálka nélküli kárászt találunk. Miután Halas Karcsi büféjének netes oldala túl sok információt nem tartalmaz, hadd mondjuk el, hogy a remek műintézmény a Mókus utca 1/a szám alatt található.

A szántódi Beach party étterasz a szabadstrand egyik büféje, ahol a kínálat egyszerű, de a minőség és a kiszolgálás ellensúlyozza a cigánypecsenyétől a rántott sajtig terjedő skálát.  

A balatonföldvári Síngörbítő vasúti kávéházban pontosan azt kapjuk, amire az elnevezés is utal: a vasútállomás restijében kockásterítős asztaloknál fogyaszthatjuk el reggelinket, de van ibolyafröccs, tízféle limonádé és helyben készül az Aperol Spritz is.
A déli part borpincéi közül a kötcsei Gutman Borpince bekerült a Gasztrokalauz a “legjobb borászatok a déli parton” top 10-es listájába. Itt  kizárólag saját termesztésű szőlőkből készülnek a jófajta borok, a zöld veltelini, az Irsai Olivér, a Királyleányka vagy épp a chardonnay.

“Balatoni csendélet Balatonbogláron, a kikötőben.” (Fotó: Locker Péter)

Balatonboglár és Lelle környéke
Kikerülhetetlen és kihagyhatatlan Balatonszemesen a méltán híres Kistücsök étterem, borpince és vinotéka. Az ikonikus hely épp fennállásának 25. évfordulóját ünnepli az idén, a magas színvonal, a hagyomány és a korszerű konyhai technológia ötvözete adja az étterem esszenciáját. Az étlap igen széles repertoárral bír a kapros joghurtos tökfőzeléktől a sonkás házinyúlon át a ropogós csülökig, hogy csak néhányat említsünk.

Balatonlellén a Hegyi csárda a kifejezetten magyaros ízekre vágyó vendégeknek lehet kedvenc helye, hiszen ha aranyló húslevesre, töltött paprikára, harcsapaprikást szeretnénk elfogyasztani, itt megtaláljuk.
Lelle határában, Rádpusztán az IKON Borászatot 2013-ban az év borászatává választották. A hely azóta is őrzője a minőségnek, pincelátogatásra, borkóstolásra azonban nemcsak nyáron, de egész évben várják a vendégeket.

A fonyódi Kézműves pékségben a piacon abban a szerencsében lehet részünk, hosszú kelesztéssel készült valódi kenyeret és pékárukat vásárolhatunk. A hely egyetlen hátránya, hogy korán érdemes felkeresni, ekkor ugyanis még nem kapkodják el az árut a piaclátogatók.

Végül a balatonfenyvesi Paprika csárdáról essen még szó, ahol otthonos hangulat, házias magyar ízek fogadják a takaros teraszokon, kockás terítős asztaloknál ülő vendéget, azaz minket.

A cikkhez felhasznált Balaton 2017 Gasztrokalauz kiadvány a Magyar Konyha mellékleteként jelent meg.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu