„Főzz az egészségedért” 24. recept: Gyorsan, valami hideget, fagyi főzés nélkül

288

Már lassan ugyan véget ér a nyár, de a fagyiszezon még tovább tart. Vannak persze jófajta fagyizók de a legjobb ebből is a házi, amit bármikor elő tudunk kapni. A mélyhűtőmben mindig lapul 3-4 fajta, így váratlan vendégek esetén is könnyen elő tudom kapni – a siker borítékolható.

Nagyon szeretem a tojásalapú fagyikat, de ha hirtelen támad kedvünk valami jéghideg finomságot enni, jobban járunk egy főzés nélküli fagylalttal.

Persze nem a zacskós verzióra gondolok, hanem az úgynevezett Philadelphia-style változatra, ami a nevében szereplő krémsajtot nem tartalmazza, van viszont benne jócskán tej, tejszín, illetve jelen esetben sűrített tej.

A hozzá készült csokoládéöntet szintén körülbelül 5 perc munkát igényelt – az eredmény pedig egy tökéletesen bársonyos krém, amiből egy adagot sosem árt készenlétben tartani a hűtőben. Ennek a receptje természetesen a fagyi-guru David Lebovitz könyvéből (The Perfect Scoop) származik.
 
Főzés nélküli vaníliafagyi
 
3,5 dl tejszín
4 dl tej
1 tubus sűrített tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 banán
A tejet, a tejszínt és a sűrített tejet összekevertem – hűteni nem is kellett, mert a hűtőből vettem elő mindent. Hozzátettem a vaníliát és már mehetett is a fagyigépbe. Mielőtt elérte volna a tökéletes állagot a két összeturmixolt banánt is beleöntöttem.
 
 
Gyors csokoládéöntet
 
2,5 dl víz
50 g jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
125 ml kukorica-maláta szirup (bio boltokban kapható – ennek hiányában helyettesíthető Golden Syruppal, glükózsziruppal, vagy mézzel)
60 g étcsokoládé
1 ek nádcukor
A hozzávalókat vízgőz felett összeolvasztottam, és rövid pihenő után a hideg fagyira locsoltam. Isteni párosítás!
Lebovitz “kis fekete ruhaként” emlegeti ezt a csokoládészószt, aminek mindig muszáj otthon lennie és bármilyen alkalomra bevethető. Persze már megint igaza van.
 
 
Szerző: Niki
 
 
 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu