Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja

298

A kötetet megjelenése óta sokan támadják. Mások számára az igazságért és életért folytatott harc allegóriája.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933-ban jelent meg Bécsben Franz Werfel „A Musza Dagh negyven napja” című könyve, mely az 1915-ös örmény katasztrófa egyik hősies ellenállási gócának történetét dolgozza fel.

A felkavaró könyv mintegy ötezer örmény hősi ellenállását meséli el, akik a deportálások elől inkább a falvaikkal szomszédos hegyre menekülnek, s védik életüket a török állammal és hadsereggel szemben – amíg ki nem fogynak élelmiszerkészleteikből. Harcukról, megmenekülésükről és további sorsukról olvashatunk.

A mű vázlata 1929 márciusában készült az író damaszkuszi tartózkodása idején. A megcsonkított és kiéheztetett menekültek, a szőnyeggyári munkásgyermekek szívet tépő látványa adta a végső elhatározását, hogy az örmény nép felfoghatatlan sorsát el kell ragadni a mindent elnyelő múlt halotti birodalmából.

Örmények Kis-Ázsiában, 1896 (Forrás: Wikimedia Commons)

A könyv megírására 1932 júliusa és 1933 márciusa között került sor. Közben, novemberben a szerző német városokban tett előadó körútja során az első könyv ötödik fejezetét választotta felolvasása tárgyául, mégpedig éppen a jelenlegi formájában, e fejezet az Enver pasa és Johannes Lepsius lelkész beszélgetésén alapszik, melyet a hagyomány megőrzött. (Eredeti cím: Die vierzig Tage des Musa Dagh)

A kötet több, mint 700 oldalán az örmények első világháború alatti katasztrófájának történetét s ennek egy különös epizódját, néhány falu örmény lakosainak hősies ellenállását meséli el a szerző. 1915 és 1916 során – nemzetbiztonsági okokra és a háborús helyzetre hivatkozva – az Oszmán Birodalom ifjútörök vezetése kitelepítések révén megszabadul a török-orosz front hátországában és Anatólia egész területén elszórtan élő örmények milliós tömegétől. A humanitárius katasztrófa elkerülhetetlen: az örmény kultúra és nép gyakorlatilag megsemmisül Kis-Ázsiában – olvasható a Nyelv és Tudomány könyvet bemutató történelmi áttekintésében.

Musza Dagh védői
(Forrás: Wikimedia Commons / Title The New Armenia, Volume 9 Publisher New Armenia Publishing Company, 1917)

A Partvonal Kiadó még 2015-ben adta ki Franz Werfel világhírű regényét, Bóna Endre pazar borítójával.

A kiadó fülszövege a könyvhöz:

Az első világháború idején az oszmán-török birodalom vezetői pusztulásra ítélték a keresztény örmény népet: a sivatagba, a semmibe száműzték őket otthonukból.

Hét kis-ázsiai falu népe azonban a halálba vezető vándorút helyett a tengerparti Musza Daghra menekült. A mindössze ötezer lélek „Mózes hegyén” negyven napig tartotta magát, többször visszaverve a török ostromot, míg egy francia hadihajó ki nem szabadította őket.

Franz Werfel regénye a céltudatos helytállás és a gyűlöletes népirtással való elszánt szembeszegülés története, amely úgy ábrázolja az örmény nép tragikus sorsát, hogy közben nem próbál ellenszenvet kelteni a török iránt.

Franz Werfel
(Forrás: Wikimedia Commons / Carl Van Vechten (1880–1964) )

Nem ringatok senkit téves ábrándokba. Ez a könyv nem könnyű olvasmány. Sőt nagyon-nagyon nehéz.

De annyi bizonyos, hogy aki elolvassa, soha többé nem fogja elfelejteni ezt a megindító, magávalragadó,elképesztően fájdalmas történetet.

Figyelem! Kötelező olvasmány.

Franz Werfel A Musza Dagh negyven napja

Megjelenés ideje: 2015. május
ISBN: 9786155283536
Fordító: Beck Erzsébet
750 oldal puha fedél

FLAG – Bagoly

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu