Borisz Paszternak: Zsivago Doktor

928

Paszternak 1958-ban elnyerte az Irodalmi Nobel-díjat.

A Partvonal Kiadó szépirodalmi sorozatában jelent meg a Zsivago Doktor, Borisz Paszternak klasszikus világsikere.

Nagy és indokolt várakozás előzte meg a Nobel-díjas regény hazai megjelenését (1988.), mely a századfordulótól a második világháborúig ívelő epizodikus cselekménymenetével a 20. századi orosz élet összefoglalásának óriási kísérlete. Paszternak alkotása látszatra a címszereplő előbb sejtelmesen, majd egyre nyilvánvalóbban végzetes sorsának nyomonkövetése.

Mégsem hagyományos értelemben vett életrajzi regényről van szó, hanem – mivel alkotója szerint az ember nem a természetben, de a történelemben él – az orosz értelmiség egzisztenciális vergődésének, felelősségérzetéből következő, személyes sorsába ivódó kínjainak históriai dimenziójú körképéről. – olvasható Legaza Ilona remek könyvismertetőjében.

Eredeti cím: Доктор Живаго (1957.)

A regény filmre adaptálásának ötlete már a korai ’60-as évektől fogva terítéken volt, miután Paszternak 1958-ban elnyerte az Irodalmi Nobel-díjat is művéért és ezáltal rövid időn belül a Hidegháború egyik kommunizmus-ellenes szimbóluma lett.

1965-ben eliskészült DavidLean rendezésében Omar Sharif főszereplésével a lejobb és legsikeresebb megfilmesítés. (4 Golden Globe-díj és 6 Oscar díj.)

Filmklasszikus:

Doktor Zsivágó (Doctor Zhivago, 1965)
– Rendezte: David Lean
– Szereplők: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Alec Guinness

Oroszország a huszadik század első évtizedeiben. Jurij Zsivágó, az érzékeny lelkületű orvos és tehetséges költő mit sem ért abból, ami körülötte történik, tehetetlen bábúként sodorják magukkal az események. A tizenhét éves Larát Moszkvában pillantja meg, majd hosszú évekig nem látja viszont. Jurij orvosként szolgál az első világháborúban. Egy frontkórházban találkozik újra Larával, akibe beleszeret. A régi hatalmat elsöpri az 1917-es forradalom. Az orvos és szerelme megtapasztalja mindazt a szörnyűséget és megpróbáltatást, melyet az új idők hoznak.

A kiadó fülszövege:

Paszternak regénye nem csak egy rendkívüli szerelem krónikája, a nagy ívű mesterműben színes sorsok, szerelmek és családi események fonódnak össze a világtörténelem eseményeivel. Zsivago doktor jelképes hős: az októberi forradalom utáni történelem elszakítja a családjától, megfosztja a szerelmétől,  és ellehetetleníti teremtő munkára hivatott életét. Ám a főhős mind a világrengető események közepette, mind az embert próbáló mindennapok során megőrzi azt a képességét, hogy különbséget tud tenni jó és rossz között. Az ő embersége, független szelleme, szelíd, mégis konok egyéniségének vonzereje lehet e klasszikus remekmű sikerének máig tartó titka.

A Partvonal kiadó új köntösben jelentette meg a világsikert, ezúttal Cuba Gergő remek, kifejező borítójával.

Borisz Paszternak

Tökéletesen megírt korrajz, pazar jellemábrázolás és felkavaró,megindító szerelem a történelem forgatagában.

Figyelem! Kötelező olvasmány.

Borisz Paszternak: Zsivago doktor

Megjelenés ideje: 2014-12
ISBN: 9786155283550
Fordító: Pór Judit
744 oldal kemény fedél, védőborítóval

FLAG – Bagoly

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu