„Balatonnál sej-haj, de jó, úszik a nyaraló….”

269

Nagy balatoni összefoglalónk első részében az északi part különös hangulatú éttermeit, vendéglátóhelyeit, pincészeteit, büféit fedezzük fel a nemrég megjelent Balaton 2017 Gasztrokalauz segítségével.

“Balatonnál sej-haj de jó, úszik a nyaraló. Minden hullámnál fejre áll és a láb kalimpál” – szól az egykori gyerekdal, amelynek szövege kapcsán megoszlanak a vélemények, tekintve, hogy némely változatban a nyaraló szó helyén a hajó főnév áll. De a lényeg szempontjából szerencsére semmi sem változott, így leszögezhetjük, hogy

Balatonnál lenni és a Balatonnál enni

az életérzések legédesebbike. Különösen nyáron, amikor villogó fények hasítják át az egyik leggyönyörűbb tavunk felszínét, hogy az ember szabad szemmel szinte ne is tudja befogadni az élményt. És ugye semmiképpen nem szorul magyarázatra, hogy nyaralás közben ledobva szokásos láncainkat a legkevésbé sem kívánjuk, hogy főzőcskézéssel teljen el a délelőtt, vagy éppen egy bevásárlóközpontban álljunk sorban leveskockáért, tésztáért, meg paradicsomszószért. No, persze azt nem érdemes firtatni, hogy a strandon nagyjából az otthon megfőzött ebéd árának négyszeresét költjük el a legkülönfélébb édességekre, egytálételekre, üdítőre, fagylaltra, lángosra. Ajánlatos kerülni az árak összehasonlítását, mert ellenkező esetben akaratlanul is tönkre tehetjük nyaralós napjainkat.

Alapvetés lehet: ha már nyaralunk, tényleg pihenjünk, töltődjünk, szakadjunk ki a hétköznapokból, és a direkt erre megspórolt összegből szívfájdalom nélkül költsünk. Persze nyilván akadnak ésszerű kompromisszumok, amelyeket érdemes megkötni – így nyugodtan vigyünk  a strandra hűtőtáskát gyümölccsel, hűtött vízzel, a kisebb gyerekeknek apró falatokkal, de emellett igenis üljünk be este vagy épp ebédkor egy megfizethető kisvendéglőbe, büfébe, ahol végre minket szolgálnak ki, és csak választanunk kell az étlapról. Választékból pedig bőségesen akad akár az északi parton, akár a délin pihenünk. Nagy balatoni gasztro összefoglalónkban elsőként lássuk az északi part lehetőségeit.

“Balatoni naplemente Balatonfenyvesen.” (Fotó: Dr. Borsos Sándor)

Jóféle ételek, ínyencségek Tihany és Füred környékén

A térség legjobb éttermei szerencsére megmaradtak azzal, hogy újabbak szálltak be a vendégek megnyeréséért vívott csatába.

Őszinte, laza vidéki konyhát visznek a Sáfránkert vendéglőben Paloznakon, ahol nyáron a teraszon is izzik a grill. Friss kecskesajt,marhagulyás, kacsa és főzelékfélék is várják a kockás abroszos helyek szerelmeseit.

Ha borkóstolásra vágyunk Csopakon a Jásdi borteraszt semmiképpen nem mulasszuk el felkeresni, itt borkóstolás és pincelátogatáskor hatféle bort szolgálnak fel, mellé házi kenyeret, sonkát, juh- és tehénsajtokat ízlelgethetünk. Hajóval is érkezhetünk ugyancsak Csopakra a Code Zeroba (vendégeknek ingyenes a kikötés) különlegesen friss alapanyagokból készült grillezett ételekből választhatunk, a balatoni újhullám már kultikus helyén, a csopaki kikötő végén.

Bujtor István színész, rendező szobra (alternatív címe: Balatoni legenda) a Vitorlás téren. Az egész alakos szobor Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész 2013. május 5-én, Bujtor István születésének 71. évfordulóján felavatott alkotása. MTVA/Faludi Imre
Bujtor István színész, rendező szobra a Vitorlás téren. Az egész alakos szobor Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Fotó: MTVA/Faludi Imre

Balatonfüreden pedig turista legyen a javából az, aki képes eldönteni, hogy melyik étteremben is fogyasszon, melyik cukrászdában is vágyjon a legfinomabb desszertre. A csárdától a kávézókon át bisztróig, a koktélbároktól a pincészeteken át a borgalériáig mindent megtalálunk, itt tényleg csak döntés kérdése, hogy hová is térünk be.

A megszokott Malackrumpli étterem ugyan Tihanyba költözött, de a Füreden sem kell nélkülöznünk az éttermet: új helyen, a történelmi városrészben alakították ki a kultikusnak ígérkező élményhelyet, amely a keresztségben a Brklyn nevet kapta és amelyben a régi Malackrumpli a Street-Food Balatonfüred egységgel vesz részt.

Baricska csárda muskátlis teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a tóra, ide azokat várják, akik a slágernek számító keleméri birkapörkölt elfogyasztásához hagyományos élményekre vágynak.

Az 1870-es években az angol főkonzul által építtetett hajóműhely a mai Vitorlás étterem elődje volt a Tagore sétányon. A borlapion Balaton környéki borok szerepelnek, a teraszon Bujtor István szobra mellett kávézhatunk, limonádézhatunk.

Bergmann cukrászda és kávéház Füred talán legismertebb cukrászdája – krémesükért még Budapestről is lejárnak.

Tihanyban  a LegendásHáz az ófalu szívében az ámbituson vagy épp a fák alatt hűsölhetünk, és itt kóstolhatjuk meg a régió legjobb borai mellett a ház saját főzésű sörét, az első kézműves eljárással készült levendulás sört, a Lavendert. A ház filozófiája egyébként az, hogy csak olyan termékeket kínálnak, amelyekben a magyar lelemény és hagyomány testesül meg.

Balatonudvari-Fövenyes strandon pedig ki ne hagyjuk a Kalóz strandbüfé harcsa and krumpli variációját, amely 2015-ben az év balatoni strandétele lett.

Balatonakali központja az evangélikus (b) és a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templommal. Előtérben a szabadstrand.  MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Balatonakali központja az evangélikus (b) és a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templommal. Előtérben a szabadstrand.  (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

“Az északi part nekem a riviéra, gyerekkori emlékek kötnek ide”

Vajda Berta 15 éves fiát indítja a Balatonra, táborba megy a gyerek, az utolsóba általános iskolai osztálytársaival.

– Ugyanabban a táborba, ahova én is jártam annak idején – meséli az édesanya. – Persze könnyű dolgunk volt ez ügyben, hiszen mindkét fiam az egykori iskolámban tanult, az önkormányzati üdülő pedig adott volt Akaliban. Igazság szerint el sem tudom képzelni a nyarunkat úgy, hogy legalább egyszer le ne menjünk a Balatonra, ezzel lesz teljes a nyár. Imádom a nagy kék vizet, valahogy mindig elérzékenyülök akkor, amikor Füred után, a 71-es úton félrehúzódva az útpadkán leállok és lenézek a tóra. Pont az az élmény, amikor gyerekként a vonat ablakából először megpillantottam a tavat. Az akkori táborok hangulatát pedig azóta sem tudom mihez hasonlítani. Visszanézve még a zászlófelvonások is beleférnek, pedig akkortájt nagyon utáltuk a reggeli kötelező tábori gyakorlatot. Évekkel, évtizedekkel később valahogy úgy alakult, hogy mindig az északi parton nyaraltunk, nekem teljesen természetes, hogy itt nem kell kilométereket gyalogolni az úszásra alkalmas részért, hogy a  barangolásra, kirándulásra csábító Káli-medence is gyorsan elérhető, itt ismerem a strandokat, tudom, mit várhatok az ábrahámhegyi strandtól és a többitől is. Én mindenképpen az északi oldalra szavazok, ez a kedvenc partom a Balatonon.”

A Hegyestű geológiai bemutatóhely a Káli-medence keleti részén, a Veszprém megyei Monoszló közelében. A felvétel 2010. július 4-én készült. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
A Hegyestű geológiai bemutatóhely a Káli-medence keleti részén, a Veszprém megyei Monoszló közelében.  (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Ha erre járunk: Káli medence, Badacsony és Somló

A Káli medencében barangolni, kerékpározni vagy éppen autózni annyit tesz, mint valami különös furcsa érzéssel telítődni, megtapasztalni, hogy a természet milyen varázslatokra képes erdőn, mező, és hegyen. A Káli medence, ahogy a Balatoni Gasztrokalauz szerkesztője írja, “nem földrajzi tájegység, hanem életérzés”.

A kalauz a köveskáli Kővirág éttermet az északi part legjobb éttermeinek top 10-es listájába választotta Az étterem változatos menüjében krémleveseket, kacsát, halat, vadat találunk, friss környékbeli alapanyagokból készülnek a jó étkek.

Mindszentkállán a Káli-kapocs romkocsma kutya-és biciklibarát hely, napozóval és kempingezési lehetőséggel, a szentbékállai Pegazus fogadó valójában közösségi tér, idén az ételek mellé mozifilmet, koncerteket, művészeti és gasztronómiai rendezvényeket is tálalnak.

Badacsonyban rohamléptekkel fejlődik a gasztronómia, a borházak, fröccs- és borteraszak és borműhelyek és pincészetek mellett egyre több étterem tűnik fel, kecskesajt, csirkehalfilé, bőrén sült fogasfilé, kakasleves és akár szürkemarha hátszín is megtalálhatók az étlapokon.

Keszthely és környéke…

…mára komoly gasztronómiai célponttá vált. Így nyilván az sem a véletlen műve, hogy a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balaton bekerült a Gasztro kalauz Top 10 legjobb északi parti vendéglőjének listájába. Ínyenckonyhát találunk, ahol Bock borokkal és Bíró Lajos remekbe szabott fogásaival találkozunk. Itt is slágernek számít az ökörpofa retro és a lecsó.

szigligeti Kikötő étteremben házias ételek várják a vendéget, a strandon levő Oszi büfében sült keszeget mérnek, de mellett pontyot, halászlevet és fogast is.

A cikkhez felhasznált Balaton 2017 Gasztrokalauz kiadvány a Magyar Konyha mellékleteként jelent meg.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu