Flag-gasztro magazin: Kávés-narancsos brownie

422

Telt ízek, aromák és igazi ünnepi desszert. Könnyen elkészíthető és tetszés szerint variálható az ízesítése.

Hozzávalók:

  • 13 dkg cukor
  • 9 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 12 dkg liszt
  • 2 ek méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 180 ml kávé
  • 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 rúd vanília/1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 mk. szódabikarbóna
  • csipet só
A „lekvárhoz”:
  • 2 narancs kifilézett húsa és leve
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 ek. tetszőleges, narancshoz passzoló lekvár – nálam füge
Erős kávét főzünk, s azon forrón 180 ml-nyi mennyiségben feloldunk1,5 ek., cukrozatlan kakaóport.

A vajat összeolvasztjuk a csokoládéval, majd habosra keverjük a cukorral és a mézzel. Picit hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját, a kikapart vaníliarúd aromás belsejét, majd beleöntjük a kakaós kávét is.

Belereszeljük az alaposan megmosott narancsok sárga héját.

A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, az illatos masszához keverjük. Nem kell nagyon habosra-levegősre, mert morzsálódni fog a brownie-nk!

Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (22 cm) simítjuk, s előmelegített sütőben (180 fok) kb. 25 percig sütjük. Ha picit tapad még a beleszúrt tűbe, akkor jó!

Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A narancsokat kifilézzük, tehát megszabadítjuk külső fehér bundájuktól és a gerezdeket elválasztó hártyától. Hozzáadjuk a másik fél vaníliarúd kikapart belsejét, 2 ek. lekvárt, és néhány perc alatt összesűrítjük.

Ezzel a pikáns szósszal tálaljuk szaftos, illatozó süteményünket – repetázni fog mindenki.

 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu