Októberben újra CAFe Budapest Fesztivál

251

Október 7. és 23. között rendezik meg az 5. CAFe Budapest Fesztivált, melynek középpontjában a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll.

A fesztivál első napján a Müpában Bartók A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című műveit tekinthetik meg az érdeklődők, a Pécsi Nemzeti Balett és a Nemzeti Filharmonikusok közös produkciójában. Ezen a napon nyílik a Ludwig Múzeum kiállítása #Bartók címmel, amelyen olyan, a kortárs képzőművészet eszközeivel létrehozott alkotásokat mutatnak be, melyeket a zeneszerző és népzenekutató munkássága inspirált.

A CAFe Budapesten számos lengyel vonatkozású program is lesz az idén. Korunk egyik legünnepeltebb kortárs zeneszerzője, Krzysztof Penderecki művei három alkalommal is felcsendülnek: október 12-én a Müpában vezényli monumentális kórusszimfóniáját, a Jeruzsálem hét kapuját, október 17-én a Zeneakadémián a vonós Sinfoniettáját, III. szimfóniáját és Trombitaversenyét, október 18-án pedig a Budapest Music Centerben személyesen is lehet majd beszélgetni a mesterrel.

A 2015 óta a CAFe Budapest részévé vált Mini Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők lengyel művekkel, október 10. és 13. között, a Várkert Bazárban.

Az 1956-os forradalomról az 1956-68-80/16 című, a többek között az interaktív térinstalláció, az opera és a performansz peremvidékein táncoló produkcióval emlékezik a fesztivál. A japán dzsesszzongorista, Hiromi október 21-én lép fel a Müpában a világhírű basszusgitáros, Anthony Jackson és a dobos Simon Phillips kíséretében. Egy másik élő legenda, a Yellowjackets képlékeny formációja ezúttal a Bob Mintzer, az alapító Russell Ferrante, Will Kennedy és Dane Anderson felállással érkezik a Budapest Jazz Clubba, október 14-én.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fesztivál legyen mindenkié, ezért ősszel is folytatódik a nagy sikerű „100 szóban Budapest” projekt, melyre a történetíráshoz kedvet érzők június 10-től szeptember 18-ig küldhetik be maximum 100 szavas írásaikat arról, hogy mit jelent számukra a főváros.

Bordohányi Alexandra – www.metropol.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu