Idén is Pécsre költözik a színház

327

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) programja bizonyítja, hogy a POSzT és a magyar színházi kultúra is jó kezekben van.

– mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a POSzT június 1-jei sajtótájékoztatóján. Kiderült: a június 7. és 16. között zajló fesztivál versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel.

„Köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik 18 évvel ezelőtt létrehozták ezt a színházi találkozót, amely olyan közösségi teret jelent, ahol a színházi világ tagjai találkozhatnak és párbeszédet folytathatnak egymással” – fogalmazta meg Fekete Péter, hozzátéve: „bár sokszor felmerült már az évek során, hogy megrendezhető lenne más városban is, amíg jól működik, a POSzT-nak továbbra is Pécsett van a helye”. A sajtótájékoztatón Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára arról beszélt: „a fesztivál történetében tavaly először kaptak pénzjutalmat a díjazott előadások, ez a pénzjutalom pedig idén az MMA támogatásával 300 ezer forintra emelkedik. Az a tervünk, hogy 2019-ben a díjak mellé már emlékplakett is járjon, amelynek megtervezésére hamarosan pályázatot írunk ki. A fesztivál szervezőinek fontos célja, hogy amennyire csak lehet, bevonják a közönséget, és mi nagy örömmel támogatjuk ezt a törekvést” – tette hozzá.

A 70 millió forintos állami támogatás mellett Pécs további 40 millió forinttal támogatja a POSzT megrendezését – mondta el dr. Őri László, Pécs alpolgármestere. Megjegyezte: az elmúlt három évben szakmai párbeszéd zajlott, ez pedig a fesztivál teljes megújulásához vezetett. „Ma reggel, mikor az autómhoz igyekeztem, megállított néhány pécsi lakos, akik azt kérdezték, be lehet-e még jutni a POSzT egyik-másik előadására. Ez nagy boldogság volt számomra, mert azt jelenti, a pécsiek szeretik és várják ezt a rendezvényt” – mesélte dr. Őri László. A sajtótájékoztatón Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója elmondta: a versenyprogramban szereplő 14 darab mellett számos érdekes, izgalmas programmal készülnek.

Több mint száz rendezvény, plakátkiállítás, valamint közönségtalálkozók, koncertek, szakmai konferencia és további színházi előadások várják az érdeklődőket.

_D0A2942_Copy
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Az idei versenyprogramot Regős János (színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979. és 2010. között), valamint Térey János (író, költő, drámaíró, műfordító) válogatta Bazsányi Sándor (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) és Balog József (a MASZK egyesület elnöke) segítségével. Térey János megfogalmazta: „szerettünk volna kortárs magyar darabot is beválogatni a versenyprogramba, azonban nem találtunk igazán emlékezetes előadást, amit nagyon sajnálunk. Így idén egy kortárs román szerző, Matei Visniec darabja szerepel az általunk kiválasztott előadások között.” A versenyprogramban szereplő 14 előadást több mint 180 regisztrált előadás közül választották ki.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke megfogalmazta, hogy évente csaknem 500 magyar nyelvű előadás készül a Kárpát-medencében, a versenyprogram előadásai pedig minden alkalommal ebből a széles és sokszínű mezőnyből kerülnek ki.

_D0A3026_Copy
Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és
Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára

VERSENYPROGRAM

Henrik Ibsen: Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

r.: Andriy Zholdak

 

A. P. Csehov: Három nővér

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

r.: Ilja Bocsarnikovsz

 

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz

Katona József Színház, Budapest

r.: Kovács D. Dániel

 

Henrik Ibsen: Hedda Gabler

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat

r.: Keresztes Attila

 

Leo Stein – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

r.: Béres Attila

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Szigligeti Színház, Nagyvárad

r.: Anca Bradu

 

László Miklós: Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

r.: Mohácsi János

 

Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

r.: Alekszandar Popovszki

 

William Shakespeare: III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

r.: Andrei Șerban

 

Matei Vișniec: Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

r.: Zakariás Zalán

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

r.: Szőcs Artur

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

r.: Székely Kriszta

 

Jon Fosse: Halál Thébában

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

r.: Horváth Csaba

 

Forte Társulat / Thomas Bernhard: Vaterland

Forte Társulat

r.: Horváth Csaba

 

Hegedűs D. Géza, a POSzT szakmai tanácsadó testületének elnöke a sajtótájékoztatón megfogalmazta, milyen csodálatos, hogy létezik, mi több, virágzik a színház Magyarországon.

„Ez azt mutatja, hogy emberi módon szeretnénk élni és arra vágyunk, hogy saját arcunk legyen, többek között a színház által megrajzolva. Az azonban, hogy a színház egyáltalán létezik, a közönség vágyának kifejeződése. Közönség nélkül ugyanis nem lenne szükség színházra.” Hegedűs D. Géza bejelentette, hogy a szakmai zsűri tagja idén Szamosi Zsófia, Trokán Péter, Falussy Lilla, Csanádi Judit, Rockenbauer Zoltán, Bóta Gábor és Zsuráfszky Zoltán, a színészzsűri tagja Felföldi Anikó, Molnár Zsuzsa és Ungvári István lesz. A fesztivál díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező – tette hozzá. Bálint András részt vesz a POSzT ünnepélyes megnyitóján és díjátadó gáláján, a fesztiválon pedig verses esttel lép fel.

_D0A3088_Copy
Hegedűs D. Géza, a POSzT szakmai tanácsadó testületének elnöke

Szűcs Gábor elmondta: az idén nagykorúvá váló fesztivál számos tekintetben újjászületett a 2018-as évben. Az idei verseny lesz az első találkozó a fesztivál történetében, amely teljes egészében a POSzT Szakmai Tanácsadó Testülete által tavaly véglegesített versenyszabályzatban foglaltaknak megfelelően zajlik le, beleértve a válogatók és a zsűri kiválasztását, a regisztráció, a válogatás és a zsűrizés menetét, illetve a díjak kiosztását.

„Idén indítottuk el a POSzT Szakmai Regisztrációs programját is, amelynek keretein belül a Színházi Dolgozók Szakszervezete és a Pécsi Országos Színházi Találkozó stratégiai együttműködésében, a POSZF Közhasznú Nonprofit Kft., az Előadóművészeti Jogvédő Iroda és a Magyar Művészeti Akadémia által biztosított támogatási keretből a regisztráló színművészek, alkotóművészek és színházi dolgozók számára szállást és jegyet biztosítunk a POSzT idejére” – jelentette be Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Színházat Vegyenek című konferencia szervezője arról beszélt: június 7-én a pécsi Hotel Palatinusban várják azokat, akik szívesen részt vennének a szakmai konferencián, melynek fő témája idén az online marketing.

_D0A3110_Copy
Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója

A sajtótájékoztató zárásaként bejelentették: a 2019-es POSzT versenyprogramját Zalán Tibor (József Attila-díjas és Szép Ernő életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár) és Gulyás Gábor (a debreceni MODEM első igazgatója, később a Műcsarnok igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, jelenleg a szentendrei Ferenczy múzeum igazgatója) válogatja majd, akik Csikós Attilát (író, publicista, drámaíró, dramaturg) és Mispál Attilát (Balázs Béla-díjas film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, dramaturg) kérték fel segítőnek.

További információ és részletes program ITT.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu