Festői lesz a Három nővér

315

Megkezdődtek A. P. Csehov Három nővér című darabjának próbái a Maladype Színházban.

Balázs Zoltán látomásos, festői rendezését 2017. április 8-án, szombaton 19 órától mutatják be a Mikszáth téri Maladype Bázison. Az alkotók az előadást Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező emlékének ajánlják.

Az újításairól ismert színházi alkotóműhely 2010-ben bemutatott nagy sikerű Platonovja után ismét egy Csehov-mű feldolgozásán keresztül intéz rohamot a színházi hagyományok ellen. A Maladype variabilitással játékosan kísérletező bemutatóinak (Leonce és LénaÜbü királyPlatonovTojáséjStílusgyakorlatok) újabb állomásán a készülő Három nővér is számít a nézői elme kreatív aktivitására: a drámai szöveget „képekre bontva”, az egyes jeleneteket a klasszikusoktól a kortársakig terjedő korszakokban alkotó magyar és külföldi festők, képzőművészek stílusában valósítják meg a társulat színészei.
 
„A festészet, mint felfedező út” metaforára épülő rendezői koncepció azáltal nyújt különleges színházi élményt a közönségnek, hogy az előadás során a nézők szeme előtt megfestődő „kép-játék” a szereplők lelki folyamatainak fázisrajzait is bemutatja. A Prozorov-testvérek hagyomány és modernség között kifeszülő érzéki története gazdag jelentéstartalommal kapcsolódik össze a festészeti korszakok és stílusok meghatározó témáival és fogalmaival: mágikus és mindenható álmok, melankólia és magány, új emberábrázolás és eszménykép, a test mint médium, az élet mint haláltánc, érzés és extázis, a festés mint drámai cselekvés, szakadék élet és művészet között, a természet, a fény, mozgás és technológia.

A rendezői koncepció merészen játszik a szereplők térben és időben történő festői transzformációival. A rafináltan változatos látványvilágra épülő előadás a csehovi kompozíció keretei közé széles palettáról integrálja a jelentős festői korszakok emblematikus alkotóit (Botticelli, van Eyck, Bosch, Da Vinci, Caravaggio, Rembrandt, Munkácsy, Lautrec, Renoir, Csontváry, van Gogh, Picasso, Dalí, Magritte, Vasarely, Warhol, Banksy).

Maladype_Harom_nover1
Szilágyi Ágota, Fátyol Kamilla, Huszárik Kata
Fotó: Kleb Attila

Az ellentétes irányú metamorfózis sajátos dramaturgiájának – a hétköznapitól az absztrakt, illetve az elvonttól a konkrét felé tartó – felderítését a képzőművészet iránt rajongók és a színházszeretők is egyaránt élvezhetik.

 

A. P. CSEHOV: HÁROM NŐVÉR

SZEREPLŐK:

PROZOROV, ANDREJ SZERGEJEVICS – Bödők Zsigmond

NATALJA IVANOVNA, a menyasszonya, később felesége – Tankó Erika

OLGA – Szilágyi Ágota

MÁSA – Huszárik Kata

IRINA – Fátyol Kamilla

KULIGIN, FJODOR ILJICS, gimnáziumi tanár, Mása férje – Lendváczky Zoltán

VERSINYIN, ALEXANDR IGNATYEVICS, alezredes, ütegparancsnok – Páll Zsolt

TUZENBACH, NYIKOLAJ LVOVICS, báró, főhadnagy – Bödők Zsigmond

SZOLJONIJ, VASZILIJ VASZILJEVICS, százados – Lendváczky Zoltán

CSEBUTIKIN, IVAN ROMANICS, katonaorvos – Páll Zsolt

FERAPONT, öreg szolga az elöljáróságon – Bartha Lóránd

ANFISZA, öreg dada – Bartha Lóránd

 

ALKOTÓK:

RENDEZŐ: Balázs Zoltán

DÍSZLET: Balázs Zoltán

SZCENIKA: Czirják Ágnes

JELMEZ: Benedek Mari

ZENE: Mogyoró Kornél

PRODUKCIÓS VEZETŐ: Balázs Katalin, Éri Ildikó

 

BEMUTATÓ: 2017. április 8., 19 óra Maladype Színház

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu