Európa, merre tartasz?

324

A kultúra az európai identitás erőteljes motorja,

emellett a gazdasági fejlődés talán legfontosabb tényezője – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: meg kell tanulnunk megvédeni az európai kulturális örökségünket, e nélkül irányt tévesztünk a gyorsan változó világban. Minderről január 27-én beszélt az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

A budapesti Bálnában az európai civil kulturális szervezetek és települések részvételével kezdődött kétnapos konferencia Beyond the Obvious – Europe, Quo Vadis? (Túl a nyilvánvalón – Európa, merre tartasz) címmel.

„Európa mindig is egy kulturális projekt volt: a kontinens politikailag és gazdaságilag számos alkalommal széttöredezett, de a kultúra sohasem. A kultúra stratégiai tér, Európa jövőjéről csak kulturális keretekben lehet beszélni” – fogalmazott Navracsics Tibor, aki Manchin Róbert, a konferenciát szervező Culture Action Europe elnöke felvetéseire válaszolt a pódiumbeszélgetésen.

Az európai biztos megjegyezte: Európa abba az irányba halad, amelyet mi, az itt élők közösen meghatározunk, és a jövőről csak a kultúra szereplőivel együtt lehet konszenzusra jutni. Navracsics Tibor kitért arra, hogy a kontinens kulturális örökségének megóvásához igazi húzóerőt jelenthet az európai integráció dinamikája.

Mint elhangzott, 2018-ban ünnepelik a kulturális örökség európai évét, és ez kiváló alkalom lesz bemutatni, mennyire elválaszthatatlan egymástól az európai és a nemzeti kultúra. „Arra kell törekedni, hogy a kulturális aktivitás mindig megelőzze a kulturális intézmények működéséhez kapcsolódó folyamatokat, csak így tudunk innovatívabb és kreatívabb Európát teremteni” – mondta el Navracsics Tibor.

Corina Suteu volt román kulturális miniszter a konferencián arról beszélt, hogy ma sokan érzik úgy, a folyamatok rossz irányba mennek és meginognak az eddig biztosnak látszó értékek. Hozzátette: a kedvezőtlen folyamatokkal szemben a kulturális szektor aktivitása az egyik leghatékonyabb megoldás.

Az európai kulturális konferencián több mint kétszázan vesznek részt: többek között az európai kulturális hálózatok, szervezetek, kulturális központok és az európai kulturális fővárosok képviselői, magyar kulturális intézmények vezetői és művészek is. Az angol nyelven zajló rendezvényen a résztvevők rendhagyó formában, három megközelítésben dolgoznak: forgatókönyveket, narratívákat, illetve magyarázatokat osztanak meg egymással.

A Culture Action Europe több mint húsz éves múltra visszatekintő nemzetközi konferenciáit évről-évre más európai városban rendezik meg. A mostani kétnapos budapesti eseményt a főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lengyel Intézet és az EU Kreatív Európa programja egyaránt támogatja.

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu