Az emlékezés darabja

292

Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás A Gulag virágai címmel a Nemzeti Színházban.

A darab sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: „az a célunk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén vagy után hurcoltak el Magyarországról”.

A Gulag virágai című zenés produkciót Vidnyánszky Attila rendezésében a Gulág-emlékév keretében mutatják be november 12-én. A Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból, történeteiből Hobo által írt zenés monodráma november 4-ei budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence elmondta: az elhurcolt emberek áldozata olyan mértékű volt, hogy 70 évvel később is kötelessége a nemzetnek, hogy rájuk emlékezzen. Kiemelte: a Gulag-emlékév keretében több mint 250 településen tartanak rendezvényeket. Mint mondta: igyekeznek minél többféle módon emlékezni és a fiatalok felé is üzenetet közvetíteni. A Gulag virágai-bemutató jól illeszkedik az emlékév sorozatába: azok számára, akiknek a zene nyelve, Hobo személyisége vagy a Nemzeti Színház szakrális helyszíne fontos, közelebbivé válhat a Gulág-emlékév.

DSC_5675_Copy

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: 15 éve dolgozik együtt Hobóval és már 12 produkciót hoztak létre közösen. Kiemelte, hogy micsoda missziót hajt végre évtizedek óta Hobo, aki az elmúlt hetekben is 18 előadásos turnén volt Hargitától Partiumig, játszotta a Halj meg és nagy leszel című produkciót, József Attila- és Ady-estjét. Évente 130-170 előadást játszik ilyen formában – emelte ki. A most készülő darabról Vidnyánszky Attila elmondta: a Gulág-előadás ötlete már Debrecenben megszületett, így hosszú előkészítő folyamaton vannak túl. Kiemelte: Kárpátalján januárban többször is előadják a darabot. Ennek az előadásnak is hosszú élete lesz, sok helyen látható majd szerte az országban és a külhoni területeken is.

DSC_5688_Copy

Földes László Hobo előadóművész elmondta, hogy mindig is foglalkoztatta a téma, de az 1990-es években Viszockij megrázó dalain keresztül került még közelebb hozzá. Emellett 1965-ben olvasta Alexandr Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét, amely a Gulagról szól, az 1970-es években pedig A Gulag szigetcsoport című könyvet, mely szintén nagy hatással volt rá. Azóta, 40 éve, állandóan foglalkozik a témával. Miután mindent elolvasott a Gulagról, elhatározta, hogy elmegy oda. Felidézte, hogy az előadás dramaturgjával, Kozma Andrással utazott el Permbe, a 36-os tábor romjaihoz, és ott döntötte el, hogy színdarabot ír a témáról. Mint fogalmazott: a látottak-hallottak tanulsága számára az volt, hogy a művészet az ilyen borzalmas körülmények között is megszületik, ezért lett A Gulag virágai az előadás címe. Úgy gondolta, nem a borzalmakról, a reménytelenségről ír, hanem inkább arról, hogy ilyen körülmények között is milyen barátságok, művészeti alkotások, versek, dalok születnek. „Néha egy korty is elég, hogy megismerjük, milyen a tenger” – idézte, hozzátéve: ez a gondolat adta a bátorságot ahhoz, hogy amit ott látott, azt továbbadja.

DSC_5670_Copy

Földes László Hobo felidézte: abban a szobában is járt, ahol Vaszil Sztusz ukrán költő dolgozott egy présgépen. Ott hallotta a történetet, miszerint a felesége évente két napra meglátogathatta a költőt, Sztusz pedig a találkozásra készülve tűhegyes ceruzával, apró betűkkel leírta a verseit, összehajtogatva egy nejlonzacskóba tette és lenyelte. A Találkozások Házában természetes módon előkerült a kézirat, megtisztították, és a felesége is lenyelte, nehogy az ellenőrzésnél észrevegyék és így kivihesse a verseket. A versek kijutottak, megmaradtak. Ez a történet annyira megrázott, hogy akkor döntöttem el, hogy írok a témáról – mondta.

DSC_5640_Copy

A Kaszás Attila Teremben látható előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub. A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulágra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át. Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu