56 művet kínál a MagyarFeszt

326

Mintegy 100 előadás

Mintegy 100 előadáson összesen 56 művet kínál a 200 éves magyar operajátszás és a magyar balettirodalom rövid keresztmetszetét nyújtó MagyarFeszt május 11-étől június 10-éig. A fesztiválon Kodály művei, a Háry János és a Székely fonó színpadi adaptációban, a Czinka Panna a Canticum Rákóczianum program részeként hangversenyszerű változatban lesz hallható.

Az Opera hagyományos májusünnepe Bartók A fából faragott királyfi című táncjátéka ősbemutatójának 100. és Kodály halálának 50. évfordulója alkalmából válogat a magyar opera legjavából és kiemelkedő magyar koreográfusok munkáiból. A május 11-ei nyitóeseményen ifjabb Johann Strauss A cigánybáró című nagyoperettjéből hangoztak el részletek, a június 10-ei zárókoncerten első alkalommal lép színpadra Magyarországon René Pape német születésű basszista.

Az esten Verdi és Wagner művei mellett magyar kötődésű darabok is megszólalnak, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Jonas Alber dirigálja. A fából faragott királyfi bemutatójának centenáriuma alkalmából Frenák Pál a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és saját társulatával koprodukcióban készített koreográfiát, amely Seregi László A csodálatos mandarin és Juhász Zsolt Táncszvit koreográfiájával együtt május 28-ától a Bartók TáncTriptichon részeként látható az Operaházban. A Fából faragott100 jubileumi esemény előtt adják át a 2012-ben elhunyt Kossuth-díjas koreográfus, Seregi László emlékének szentelt díjat.

A fesztiválon Kodály művei, a Háry János és a Székely fonó színpadi adaptációban, a Czinka Panna a Canticum Rákóczianum program részeként hangversenyszerű változatban lesz hallható. Ruzitska József 1822-ben bemutatott Béla futása című operája a legrégebbi, teljes terjedelmében fennmaradt zenés magyar színpadi mű.

A zenetörténet emellett számon tartja Chudy József Pikkó hertzeg és Jutka Perzsi című 1793-as alkotását, amelynek zenei anyaga elveszett. Az eredeti librettóból szerzett inspirációk nyomán Orbán György komponált új művet Pikkó hertzeg címen, amelyet a Béla futásával együtt a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben, Anger Ferenc rendezésében mutat be május 19-én az Erkel Színház.

Az évad premierjei közül visszatér Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról, valamint Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben és Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című darabja. A Zeneakadémián látható Bella Máté A tavasz ébredése és Solti Árpád La Violetta című műve. Újra látható lesz Goldmark Sába királynője és Dohányi A tenor című operája, valamint Bartók A kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosa.

A balettprodukciók közül a Space Fantasy szerepel műsoron. A gyerekeket a Leánder és Lenszirom című meseopera, valamint ifjabb Harangozó Gyula és Kocsák Tibor Hófehérke és a 7 törpe című balettje várja. Ligeti György, Szokolay Sándor, Szőnyi Erzsébet, Selmeczi György, Ránki György és Petrovics Emil művét koncertszerű előadásban hallgathatja meg a közönség. A délutáni beavató előadásokon a magyar opera- és balettirodalom műveinek keletkezéséről, kulisszatitkairól hallhatnak az érdeklődők. Az előadásokban az Opera szólistái és együttesei mellett fővárosi és vidéki szimfonikus zenekarok is közreműködnek.

Forrás: MTI

Fotó: Operaház Facebook-oldala

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu