Történelmi karnevál Szombathelyen

306

Több mint négyszáz programmal várják idén augusztus 23. és 26. között a XIX. Savaria Történelmi Karneválra érkezőket Szombathelyen 

– közölték május 31-én a históriás rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők. Bejelentették: idén első alkalommal a felújított Szent Márton tér is a karneváli helyszínek között szerepel majd.

Kilenc főhelyszínen és 18 kísérő helyszínen zajlanak majd a karneváli események, amelyeken összesen több mint 140 ezer résztvevőre számítanak – emelte ki Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Idén első alkalommal a felújított Szent Márton tér is a karneváli helyszínek között szerepel majd, a Szent Márton-templom falán ugyanis fényvetítés lesz – tette hozzá. A karnevál csúcspontjának számító felvonulást idén is pénteken és szombaton (augusztus 24-én és 25-én) tartják. A több mint 1200 jelmezes felvonuló hat történelmi kort jelenít meg, a római kortól a honfoglalás korán és a középkoron át a reneszánsz és barokk koron keresztül egészen a 20. század első feléig.

Koczka Tibor, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere azt emelte ki, hogy a karnevál a vasi megyeszékhely és a régió egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amely idegenforgalmi jelentősége mellett a szombathelyiek számára is fontos találkozóhely. Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke, megyei múzeumigazgató elmondta: a hagyományos helyszínek – mint az Öreg Város Vásárának adó főtér, a Borok utcája, a Sörtér és a Történelmi Témapark vagy a Művészetek utcája – mellett újdonságnak számíthat a karnevál idején az Iseumban látható, Mágia és csillaghit a rómaiaknálcímet viselő kiállítás, de érdeklődésre tarthat számot a Romkertben zajló régészeti ásatás is, amelyet szakemberek vezetésével tekinthetnek meg az érdeklődők.

Savaria2

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: igyekeztek bevonni a karneválozásba az ELTE Savaria Egyetemi Központ diákjait és tanárait, akik augusztus 24-én a Történelmi Témaparkban Eötvös Lorándról megemlékezve látványos fizikai kísérleteket végeznek majd. Szintén kiemelten foglalkoznak a Mátyás király-emlékév alkalmából Hunyadi Mátyással és korával, valamint az I. világháború befejeződésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. Szintén újdonság, hogy idén először rendeznek a legkisebbek számára minikarnevált, amelyen a résztvevők a gyermekprogramok kiemelt helyszínének számító Gayer parkot kerülik meg. Szólt arról is, hogy mint minden évben, idén is lesz a karneválon Civil korzó, amely szavai szerint 32 helyi civil szervezet számára nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Forrás: MTI

Fotó: Savaria Történelmi Karnevál Facebook-oldala

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu