Tablókon a legnagyobb magyar

299

Vízióból tettek címmel tizenhárom tablón dolgozza fel Széchenyi István életművének legfontosabb eredményeit

a Külgazdasági- és Külügyminisztérium aulájában szeptember 29-én nyílt kiállítás. A tárlat főleg a gazdasági, technikai és kulturális modernizáció terén létrehozott alkotásokra fókuszál. A tablók képi világát Nyilassyné Simon Ilona grafikusművész tervezte. Széchenyi István 225 évvel ezelőtt egy történelmi korszakhatáron született, közéleti tevékenysége pedig a feudalizmusból a polgári társadalomba való átmenet korára tehető – mondta Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján. Kiemelte: Széchenyi programadóként, a gazdasági, társadalmi és kulturális modernizáció legnagyobb hatású kezdeményezőjeként ennek az átmenetnek az egyik főszereplője volt.

„Tevékenysége nem merült ki a politikai szereplésben, sokoldalú gyakorlati munkássága között vannak olyanok, amelyek máig eredeti funkciójukat betöltve léteznek, ilyen a Magyar Tudományos Akadémia, amely ma is a hazai tudományos élet központi intézménye, a Lánchíd pedig máig Budapest vizuális jelképe” – fűzte hozzá.

Felidézte, hogy más területeken, mint például a folyószabályozás, a dunai hajózás, a vasúthálózat kiépítése vagy egyes modern ipari ágazatok meghonosítása terén szintén ő tette meg a döntő jelentőségű kezdő lépéseket, de hasonló érdemei voltak a lótenyésztés színvonalának emelésében, a polgári társas élet intézményeinek vagy éppen a modern sporttevékenységeknek a meghonosításában is. Gyakorlati alkotásainak jó része fontos szerepet játszott abban, hogy Budapest később világvárossá vált.

A tablókiállítás a sokrétegű életműből azokat a teljesítményeket emeli ki, amelyek a magyar történelemre vonatkozó mélyebb ismeretek nélkül is értelmezhetők, de nem maradt említés nélkül, hogy politikai gondolkodóként Széchenyi tette közzé a magyar polgári átalakulás első átfogó programját az 1830-as évek elején – fejtette ki Fónagy Zoltán történész, a bemutató összeállítója. Hozzátette: az író, politizáló Széchenyivel részletesebben azért nem foglalkozik a kiállítás, mert az a külföldi célközönség számára előismeretek nélkül nehezen lenne érthető.

„A kiállítás így főleg a gazdasági, technikai és kulturális modernizáció terén létrehozott gyakorlati alkotásokra fókuszál, ezek ugyanis a 21. századi ember számára is érthető, átélhető problémák megoldását szolgálták, ráadásul vizuálisan is jól kommunikálhatók” – tette hozzá.

A bemutatót a minisztérium tudománydiplomáciai főosztálya Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából, a magyar tudomány és innováció kezdeteinek nemzetközi népszerűsítése érdekében készítette el kilenc nyelven, hogy a magyar külképviseletek, és a külföldi magyar intézetek bemutathassák azt világszerte.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu