Jéggé fa­gyott ős­em­bert ta­lál­tak a Hi­ma­lája egyik bar­lang­já­ban!

590

Egy cso­port hegy­má­szó buk­kant a bar­langra, mi­köz­ben a ne­páli Hi­ma­lája hegy­ség egyik csú­csát akar­ták meg­mászni.

Meg­der­med­tek a ré­mü­let­től, ami­kor a meg­fa­gyott ős­em­ber far­kas­sze­met né­zett velük.

Norvég, és svéd hegymászók egy csoportja 65 üregből álló barlangrendszerre bukkant a Himalájában. Kíváncsiságukat nem tudták legyőzni, hiszen valószínűleg olyan üreget fedeztek fel, amiben még nem járt ember, vagy ha igen, az nagyon-nagyon régen lehetett. Ugyanis a barlang olyan helyen volt, ahová ők is csak nagy nehézségek árán jutottak fel és a bejutási lehetőséget is egy korábbi lavina nyitotta meg. Bemerészkedtek az üregbe, hogy felmérjék, mielőtt tovább indulnának… Arra azonban nem számítottak, hogy a barlang egykori lakóját otthon találják.

Az egyik belső teremben egy jégbe fagyott ősember nézett velük farkasszemet. Az elsődleges vizsgálatok szerint az ősi emberféle egy felnőtt Homo Habilis lehet, aki nagyjából 1,4 millió éve élt a pleisztocén időszakban… A tetem mellett kődárdát, és néhány tönkrement bőrtárgyat is találtak. A lelet elemzése jelenleg is zajlik.

Egyes szakértők szerint ez lehet a legrégibb jele az emberi életnek a régióban. Mások úgy vélik, hogy az ősi emberfaj néhány kisebb csoportja túlélhette társait, és nem halt ki, hanem a hegyekbe húzódott. Így könnyen lehet, hogy a barlangi ember nem 1,4 millió, hanem csak pár ezer éve van a jégbe zárva. Egyelőre csak a koponya sajtosságai és a fellelt tárgyak alapján becsülték meg a korát, a radikarbonos kormeghatározást még nem végezték el.

Ha tényleg beigazolódik a maradványokról, hogy a Homo Habilis egy példánya, az fenekestül forgatja majd fel az ember elterjedéséről felállított elméleteket. Bár sokan kétkedéssel fogadják, hogy az ősi emberszabású ilyen messzire kerülhetett Afrikától, ahol eredetileg élt, és ráadásul ilyen zord éghajlaton is képes volt élni… Sok még tehát a kétség – írja a különös hírekkel foglalkozó disclose.tv portál.
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu