Éllovasok

350

New York lett a gazdagok fővárosa, ugyanis az amerikai metropolisz lakosai közül tavaly körülbelül egymillió embernek egy- és harmincmillió dollár közötti vagyona volt.

Sőt itt él a világon a legtöbb, ennél vaskosabb pénztárcával rendelkező ultragazdag is – derül ki a Wealth-X tanácsadó cég felméréséből. A lista második helyére Tokió került mintegy hatszázezer fővel, míg a harmadikra Los Angeles, közel 580 ezres létszámmal. A top tízben több amerikai város is szerepel New York és Los Angeles mellett: Chicago, San Francisco, Washington D.C., illetve Dallas. Utóbbi város először büszkélkedhet ilyen pénzes lakókkal.

A legnagyobb növekedést Párizs könyvelhette el, ahol 2017-hez képest tavaly 4,5 százalékkal, közel 350 ezerre nőtt a legfeljebb harmincmillió dollárral rendelkező vagyonosok száma. A francia fővároson kívül Európából még London jutott fel a listára 370 ezres létszámmal. Természetesen sok az olyan város, ahol a lakosok szintén dúskálnak a vagyonban: a listán szerepel még Genf, Frankfurt, Szöul, Sencsen, Melbourne és Zürich is.

Érdekesség, hogy a világ 15 leggazdagabb városának lakói együttesen a bolygó vagyonának 11 százaléka felett rendelkeznek. Tehát jó évet zártak a milliárdosok. Számuk az elmúlt egy évben tovább emelkedett, jelenleg 2257 dollármilliárdost jegyez a sanghaji Hurun Report listája, ami új rekordot jelent. Ezeknek az embereknek a teljes vagyona több mint nyolcezermilliárd dollár, ami a globális gazdasági bővülés (GDP) több mint tíz százalékát teszi ki.

A pénzembereket természetesen az is érdekli, hogy mely városokban találnak jövedelmező befektetési lehetőséget, mint például a slágernek számító ingatlanüzletágat. Itt is New York vezet a legnagyobb magán-ingatlanberuházások terén, viszont London a kereslet sokszínűségének első helyét foglalja el a különböző nemzetiségek számának mértéke miatt. Szinte nincs olyan csúcsgazdag, akinek itt ne lenne pár száz millió dollárért vett háza vagy apartmanja. A listán szerepel még Tokió és természetesen a többi feltörekvő ázsiai metropolisz. A szupergazdagok köré luxushotelek is települtek: a Five Star Alliance utasfoglalásai alapján London az első az ötcsillagosok rangsorában a maga 75 szállodájával, megelőzve a második Dubajt, ahol „csupán” 61 luxusszálloda található. Ez utóbbi városban az egy éjszakára érkező vendégek költöttek a legtöbbet, a teljes kiadásuk közel 28 milliárd dollár volt tavaly.

A szinte mindenben éllovas New York viszont csak a második ezen a listán, ugyanis itt „csupán” 17 milliárd dollárt fizettek ki szállodára.

Az országokat vizsgálva ma már egyértelműen Kína a világ dollármilliárdosainak hazája, ahol 609 csúcsmágnást jegyeztek 2018-ban. Nem sokkal lemaradva követi az Egyesült Államok 552 milliárdossal, a harmadik helyen Németország áll, ahol már „csak” 109 milliárdos él.

Bódy Géza – www.magyarnemzet.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu