Hópehelymúzeum a karosszékből – böngésszen velünk!

279

Egy amerikai farmer volt az első, aki olyan szenvedélyesen beleszeretett a hópelyhekbe, hogy nem nyugodott, amíg meg nem találta a módját, hogyan örökíthetné meg őket. Wilson A. Bentley fényképei egyszerűen lenyűgözőek.

„Hópihe” Bentley: a farmer, aki beleszeretett a hópelyhekbe

Ugyan a brokkoli is tökéletesen bizonyítja, hogy a természeti jelenségek geometriáját magyarázó fraktálelmélet megáll, brokkoli-bemutatótermet, netán brokkolikról készült fotóknak szentelt múzeumot még senki sem nyitott. Hópehelymúzeumot viszont igen. Az első, aki fényképezőgépével megörökítette a hógolyók alapanyagát, Wilson A. Bentley, egy amerikai farmerből lett fotográfus volt – valósággal beleszeretett a hópihékbe, amikor felfedezte, milyen összetett rend alakítja szépségüket. A 19. század második felében járunk, amikor a kamasz Bentley egy öreg mikroszkóp segítségével elkezdte tanulmányozni a természet illanó csodáit.

Mint később maga írta, lenyűgözte, hogy minden hókristály valódi mestermű és olyan egyedi dizájn, amely az olvadással örökre és megismételhetetlenül eltűnik a világból. Először elkezdte lerajzolni a hópelyhek szerkezetét, de a látvány komplexitása érhető módon más megoldást kívánt. Hosszas kísérletezés után alakította ki végső munkamódszerét. Harmonikaszerűen kihúzható, úgynevezett „fújtató” kamerát rögzített a mikroszkópra, a hópelyheket fekete iskolatáblára helyezte, mindezt természetes nulla fok körüli hőmérsékleten. 1885-ben örökített meg először hókristályt, ezt több mint 5000 felvétel követte. Egyszer sem talált két egyformát.

Az autodidakta farmer felvételei számos magazinban jelentek meg illusztrációként, 1931-ben könyv formában is publikálta munkáit. Bentley egy nappal szenteste előtt halt meg ugyanebben az évben, tüdőgyulladást kapott, miután hat mérföldet gyalogolt a hóviharban újabb modellek után kutatva. Emlékének állandó kiállítást szenteltek szülőhelyén, az Egyesült Államokban található Jericho városában. Több mint ezer felvétele egy honlapon is böngészhető.  Felbukkan továbbá a neve egy rockzenekar egyik számában, valamint mesekönyv is született az életéről „Snowflake Bentley” címmel 1999-ben.

Hókristály
 
Fotó: The Bentley Collection

A hódító hókristály

Persze nem Bentley „fedezte fel” a hópelyhek varázslatos gazdagságát. Johannes Kepler, René Descartes vagy a mikroszkópos megfigyelések terén komoly előrehaladást elérő Robert Hooke: nagynevű tudósok, akiknek az érdeklődését felkeltették a hókristályok. A hókristály számtalanszor előbukkan a populáris kultúrában is. A Harcosok klubja című filmben például így emlékeztet bennünket a főszereplő tömegember mivoltunkra: „nem egy gyönyörű és páratlan hópehely vagy”. Az Agymenők című sorozat egyik tudós szereplője pedig azzal fejezi ki szerelmét a szomszédban lakó szőke szépség iránt, hogy meglepi egy, az Antarktiszról származó tartósított hókristállyal. Aki pedig szeretné kipróbálni magát a hókristálykészítésben – ha csak virtuálisan is –, látogassa meg ezt az oldalt.

www.mno.hu Szathmáry István Pál

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu