A női fürdőruhatrendek évszázadai 1.rész

526

Idén júliusban volt 66 éve, hogy a bikini először sokkolta a világot és - bármennyire is protestált szinte egy emberként az amerikai női társadalom - rövidesen meghódította az európai tengerpartokat és strandokat.

Az aktuális fürdőruhatrend a női szerepek változására is reflektált a történelem során, kezdve az ókortól a viktoriánus kor bigott, írott és íratlan szabályain keresztül a szexuális forradalomig.

Lengeség az ókorban

Nem a mérsékletről voltak híresek az ókori görög és római fürdők – amelyek, ahogyan azt nevük is sugallja, elsősorban a fürdés, tisztálkodás végett születtek. Az emberek minél többet megmutattak magukból, testük felületét annál nagyobb eséllyel érte víz. A nemek persze nem keveredhettek, a férfiak és a nők külön termekben áztathatták magukat és élhették ki vágyaikat a társalkodásra.

A nők i.e. 200-tól körülbelül i.sz. 500-ig rendszerint meztelenül, vagy egy szalagszerű fürdőruhában, rövid alsórészben vettek fürdőt. Az ókori rajzokon jól látható, amint a hölgyek ebben a mai, modern bikinihez nagyon hasonlító dresszekben pózolnak. A közfürdők a középkorba való átmenet idején eltűntek, s csak a viktoriánus korban tűnnek fel újra a fürdőruhák – erre azonban valószínűleg rá sem ismernének az ókoriak.

Semmit a szemnek!

A mértékletesség – erény. Az öröknek hitt axióma soha nem volt annyira érvényes, mint a 19. században, a viktoriánus kori Anglia szebbik nemének fürdőzési szokásai terén. Ez különböztette meg az előkelőket a marginális rétegektől, a fürdőruhákat illetően pedig mindent a képzeletre hagyott. A hosszú fürdődresszek szegélyénél súlyok biztosították, hogy a felerősödő szél ne okozzon kellemetlen meglepetést az óvatlan fürdőzők számára, akik fekete harisnyával próbálták elejét venni a kíváncsiskodó férfihad kukkolásának.

A viktoriánus kori fürdőruha számos változáson ment keresztül az 1800-as években – volt egy rövidke pillanat, amikor a nők a mai overallhoz hasonló felszerelésben kínozták magukat a vízben, de a század végére a dressz egyre inkább funkcionális lett.

Az egyrészes hajnala

A nemi szerepek a 20. század elején átalakulóban voltak; a nők kiharcolták maguknak a választói jogot, s 1920-ra elérték, hogy nem kerültek rács mögé, ha a tengerparton megmutatták fedetlen lábukat vagy vállukat a bámészkodó férfiaknak. Ennek a változásnak volt a része, hogy a gyengébbik nem tagjai elkezdtek úszni – valóban úszni, amivel a fürdőruha immáron nem csak elnevezésében utalt a sportra. Az úszás versenysport lett, amit egyaránt űztek iskolákban, s rekreációs célból is.

Ennek megfelelően az úszódressz funkciót kapott, s ugyan még mindig gyapjúból készült, de sokkal rövidebb lett, mint volt pár évtizeddel korábban. A kor divatja szerint a fürdőruhák ekkor még egyrészesek voltak, de a combot már nem fedték, s elég kényelmesnek bizonyultak ahhoz, hogy szabadon lehessen bennük mozogni.

folytatjuk…

mult-kor.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu