Átadták a Törőcsik Mari-ösztöndíjat

521

Magyarországon közmegegyezés van a tehetségek támogatásában – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki Törőcsik Mari színművésszel közösen fiatal színésznövendékeknek adta át a Törőcsik Mari-ösztöndíjat május 31-én.

Az ösztöndíjat a művésznő 80. születésnapján jelentették be.

A kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Művésze nevét viselő elismerést két fiatal tehetség, Józsa Bettina és Vizi Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) hallgatói vehették át, akik egy tanéven át havi 100 ezer forintos támogatást kapnak.

Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tehetség nem érdem, hanem ajándék, amely azonban kötelezettséget is jelent. Mint mondta: ahhoz szeretnének segítséget nyújtani, hogy az a kérdés, hogy valaki mit kezd a tehetségével, ne csak egyéni szinten merüljön fel, hanem közösségi, állami szinten is. Hozzátette, hogy a magyar tehetségprogramokba már 350 ezer fiatalt vontak be és tavaly 333 ezren döntöttek úgy, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programra ajánlják fel.

D_NOE20160531020
Vizi Dávid, Törőcsik Mari, Józsa Bettina, Balog Zoltán

A Törőcsik Mari-ösztöndíjról szólva Balog Zoltán felidézte, hogy az ösztöndíj megalapítását tavaly novemberben, Törőcsik Mari 80. születésnapján jelentették be. Az ösztöndíj alapítása egy élő legendához köthető – fogalmazott, hozzátéve: Törőcsik Marira érdemes figyelni, tanulni lehet minden rezdüléséből. Az ösztöndíj kifejezheti életének lényegét, ami nem más, mint adni. Adni a közösségnek, a barátoknak, a nézőknek, adni mindazoknak, akik szeretettel fogadják művészetét – hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta: az ösztöndíjjal a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló két fiatalt támogatnak egy tanéven át. Olyan növendékeket, akiknek szükségük van erre a segítségre ahhoz, hogy valóban csak a hivatásra, a szakmára tudjanak koncentrálni.

Hozzátette: a Törőcsik Mari által felkért művészek részvételével létrejött háromtagú bírálóbizottság döntött arról, kik kapják az ösztöndíjat. Törőcsik Mari azt mondta: megszokta, hogy szeretik, Isten a tenyerén hordta, mert ehhez a pályához hihetetlen szerencse kell és csodálatos mesterektől tanulhatott, de ezúttal egészen különleges elismerésben van része. A 80. születésnapján Balog Zoltán miniszter fejet hajtott a múltja előtt és nem „kitűzött” neki egy kitüntetést, hanem kitalálta, hogy az ő nevét viselje egy ösztöndíj, amelyet a minisztérium ad – tette hozzá Törőcsik Mari az MTI-nek. „Ennél nagyobb ajándékot nem kaphattam, ennél nagyobb bókot nem kaphattam, ennél nagyobb kitüntetést nem kaphattam” – fogalmazott a színésznő.

Mint elhangzott: a pályázat útján elnyerhető Törőcsik Mari-ösztöndíj célja a színművész szakon tanulmányokat folytató hallgatók szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése. A mostani kiírásra 13 pályázat érkezett, amelyek közül a Törőcsik Mari által felkért három tagú bizottság választotta ki a nyertes hallgatókat. A program szeptemberben folytatódik.

Az eseményen jelen volt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár; M. Tóth Géza, az SzFE rektora; Hegedűs D. Géza színművész, rektorhelyettes és Zsótér Sándor rendező.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

http://www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu