A nagyváradi sportpavillon örömünnepe

473

Két évvel az első újkori nyári olimpia megrendezése után, 1898-ban indult útjára ez a különösen ritka „sportos” képeslap.

IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Két évvel az első újkori nyári olimpia megrendezése után, 1898-ban indult útjára ez a különösen ritka „sportos” képeslap. Ha ma életre kelne, örömében táncot lejtene, s bizonyára egykerekezne is a váradi „Sportpavillon” előtt pedálozó két kerékpárversenyző, mert nagy idők járnak ám manapság a honi sportéletben: kiszámoltatott ugyanis, hogy Magyarország lett a világ legsikeresebb olimpiai sportnemzete! Hát még, ha tudnák, hogy kerékpárban is milyen kiváló eredményeink vannak újabban. S ha tudnák, hogy ezt a címet bizonyára jóval hamarább is megszerezhettük volna, ha nem csúsznak ide-oda a határok az azóta eltelt 123 esztendőben…

Nagyvárad első sportlétesítménye kissé viharverten, de ma is áll
Fotó: Farkas László, 2015

A szépséges, villaszerű nagyváradi sportpavilont 1895-ben építette a Rhédey-kertben id. Rimanóczi Kálmán, aki fiával együtt nagy hatást gyakorolt Szent László városának békebeli arculatára. A képen látható épület lett a város első (fedett) sportlétesítménye, benne egy nagyobb méretű tornateremmel, néhány ezt körülvevő kisebb helyiséggel és egy tágas előcsarnokkal. Egy a múlt század fordulóján kiadott városismertető szerint az itteni sporttér a nagyváradi egyesült sportegyletek kezében volt. „Kitűnő karban tartott kerékpár-versenypálya tribünnel, elsőrangú lawn tenisz terek, mesterséges korcsolyapálya, csinos melegedő csarnokkal, melyben öltözők, büffé és tágas termek vannak.” Pazar felhozatal!

De nem csak ősbringásoknak, és ősteniszezőknek adtak itt helyet: e pálya adott otthont az első nagyváradi labdarúgó mérkőzésnek is 1902-ben, nem sokkal később pedig a legendás Nagyváradi Atlétikai Club, a NAC előtt is megnyitotta kapuit a pálya. Ez a csapat lett később az első vidéki bajnok a magyar élvonalban.

A szép pavilon ma a nagyváradi sportiskola (Liceul cu program sportiv Bihorul) egyik épületeként működik, és kissé megkopva ma is állja a sarat. De azért még sugározza a magyar múltat – minékünk.

Borítókép: Kerékpár-versenypálya, lawn tenisz terek, és korcsolyapálya is működött itt már a múlt század fordulóján. Fotó: Balázs D. Attila

Balázs D. Attila – www.magyarnemzet.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu